Джокович премина трудно през Тиафо, Серина с нова експресна победа

Новак Джокович се класира, макар и трудно, за трети кръг на Аустрелиън Оупън, след като надигра в четири сета Франсис Тиафо – 6-3, 6-7 (3), 7-6 (2), 6-3 за малко над три часа и половина игра.

Джокович и Тиафо показаха уважение един към друг след тежкия мач помежду си.

Световният номер 1 стартира с пробив във втория гейм, но допусна рибрейк в седмия. Нов пробив за действащия шампион се оказа решителен за успеха в първата част. Вторият сет премина без пробиви и се стигна до тайбрек, в който след 3-3 точки американецът спечели четири безответни, с което изравни частите. Сценарият се повтори и в третия сет, но с обратен знак – двамата стигнаха до тайбрек, макар и преди това да си размениха по един пробив. В дългия гейм обаче ролите се обърнаха и Джокович спечели на две точки. В четвъртия сет след равностойна игра до 3-3, сърбинът удари в седмия гейм, а след това подпечата билета си за трети кръг с още един пробив, негов пети в мача. Срещата завърши с общо 49 аса – 26 на 23 за Джокера, който бе и с баланс 56-37 при уинърите и непредизвиканите грешки. Следващото препятствие за Ноле по пътя към защита на титлата ще бъде отново американец – Райли Опелка или Тейлър Фриц. С турнира се сбогува шампионът от 2014 Стан Вавринка, който бе елиминиран в пет сета от унгареца Мартон Фучович. Миналогодишният финалист Доминик Тийм записа убедителна победа над съименника си Доминик Кьопфер. Напред продължиха още Аслан Карацев, Педро Мартинес, Феликс Оже-Алиасим, Диего Шварцман, Милош Раонич и Денис Шаповалов. По-късно на корта в мач от вечерната сесия ще играе първата ни ракета Григор Димитров. Негов съперник е играещият с „уайлд кард“ представител на домакините Алекс Болт. При жените, Серина Уилямс се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия, след като надви безпроблемно Нина Стоянович с 6-3, 6-0 за малко над час игра. Поставената под номер 10 в схемата при жените поведе в сетовете след пробив в четвъртия гейм на откриващата част и до края не допусна колебания, а във втората част не даде нито един гейм на 99-та в света сръбкиня. Американката, която гони 24-та титла от Шлема, с което би изравнила Маргарет Корт, завърши с 27 уинъра и 11 непредизвикани грешки. В първи кръг тя победи с лекота германката Лора Зигемунд с 6-1, 6-1. В спор за място на осминафиналите Серина ще играе с Анастасия Потапова, след като рускинята се наложи над Тимеа Бабош с 6-2, 6-4. Сестрата на Серина – Винъс, отпадна след тежка загуба от Сара Ерани с 1-6, 0-6.

Серина продължи с наказателната си акция в Мелбърн.

Напред от фаворитките продължиха миналогодишната финалистка Гарбине Мугуруса и намиращата се в топ форма Арина Сабаленка. Освен тях за трети кръг прогресираха още Маркета Вондрушова, Ан Ли, Су Уей Сие, Сорана Кърстя, Зарина Диас, Фиона Феро и Онс Жабер. /БГНЕС