ЕБВР: Бавното ваксиниране може да удари летния туризъм в България

Българската икономика ще нарасне през тази година с 4,5%, а през 2022 г. с 4%. Това сочи юнската прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, предаде БГНЕС.

През миналата 2020 г., която бе белязана от пандемията от коронавирус, спадът достигна 4,2%. Така тази година България може да отиграе част от загубите причинени от COVID-19.

Спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. икономическият растеж е коригиран нагоре с 1,5%.

В същото време икономиката на съседна Румъния, с която ние се сравняваме често, ще отбележи много по-сериозен скок през тази година. Очаква се тя да нарасне с 6% през 2021 г. и 5% през 2022 г. Тук трябва да се посочи, че през миналата година румънците регистрираха по-малък икономически спад от нас – минус 3,9%. Корекцията спрямо септемврийската прогноза е 3% нагоре.

През 2020 г. българската икономика се е свила заради лошото представяне на износа и инвестициите, които са намалели съответно с 11,3% и 5,1%. В същото време страната отчита добри нива на вътрешно потребление, за разлика от други държави от региона. Това се дължи най-вече на по-меките мерки за социално ограничаване и сериозния ръст на заплатите през цялата година.

Държавните разходи също са отбелязали сериозен ръст от 7,5% през 2020 г. най-вече благодарение на увеличаването на минималните заплати и мерките за подкрепа.

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с регионалните партньори, докато износът на услуги (включително туризъм ) бяха сериозно засегнати и намаляха с 28,6% през 2020 г. Известно възстановяване бе регистрирано през първото тримесечие на 2021 г., въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март.

Инвестициите обаче се възстановиха частично, докато нетният износ имаше отрицателен принос за растежа от 5,3%, защото вносът нараства по-бързо.

От ЕБВР посочват като сериозен недостатък бавното ваксиниране, което може да навреди на летния туристически сезон. Като риск са посочени и политическите трудности, които на свой ред могат да забавят инвестициите и получаването на средствата от ЕС по Плана за възстановяване. /БГНЕС