Една година от задържането на журналиста Евън Гершкович в Русия

На 29 март американският журналист Евън Гершкович отбеляза една година от задържането си в Русия, тъй като усилията на САЩ все още не са довели до освобождаването му, съобщи Си Ен Ен.


"Това беше наистина трудна година за нашето семейство", каза сестрата на Гершкович. "Това е просто много несигурност и ние просто трябва да приемаме всеки ден".

Репортерът на "Уолстрийт джърнъл" беше арестуван в руския град Екатеринбург на 29 март 2023 г. и скоро след това беше обвинен в шпионаж - обвинение, което Гершкович, правителството на САЩ и неговият работодател старателно отричат. Той е първият журналист, който е арестуван по подобни обвинения от времето на Студената война насам, а руското правителство все още не е представило никакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

По-малко от две седмици след ареста Гершкович беше обявен за неправомерно задържан от Държавния департамент на САЩ, който призова за незабавното му освобождаване.

През изминалата година 32-годишният журналист е бил затворен в известния московски затвор Лефортово. Той все още не е изправен пред съда, а на 26 март предварителното му задържане отново беше удължено до 30 юни./БГНЕС