EFE: Барикади срещу правителството в София

Хиляди протестиращи се завърнаха на улиците в София тази сутрин, за да продължат с протестите срещу правителството, които се провеждат в продължение на 31 дни. Това става само 17 часа след като полицията изгони палатковите им лагери. Това пише в свой материал най-голямата испанскоезична международна информационна Агенция EFE, базирана в Мадрид.

"Гражданите, поискали оставката на консервативния премиер Бойко Борисов, блокираха няколко ключови кръстовища в столицата. Освен да поставят палатките си на предишното място, те натрупаха и контейнери за боклук, паркови пейки и саксии за цветя като барикади.

Пристигналите на мястото полицаи „забелязаха, че протестиращите събират бутилки, камъни и други предмети, за да бъдат използвани при евентуална полицейска намеса“, заяви Красимира Стоядинова, говорител на столичната полиция, на извънредна пресконференция.

Въпреки че полицията изгони протестиращите от тези кръстовища в петък сутринта и разглоби лагерите, задържайки за кратко 12 души, този път силите на реда се оттеглиха „за да не създават допълнително напрежение“, според Стоядинова.

Протестиращите получават подкрепата на българския президент Румен Радев - бивш командир на въздушните сили на страната и считан за близък до Москва и опозиционната Българска социалистическа партия.

„В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда“, написа Радев през нощта в профила си във Фейсбук.

" След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки", заяви президентът.

И Радев, и протестиращите искат оставката на дясноцентристкия Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Основните обвинения към тях са за корупция и обслужване на интересите на мафията и икономическата олигархия", пише още испанската Агенция./БГНЕС