ЕК с допълнителни действия за засилване на мерките заради коронавируса

Европейската комисия представя нов набор от действия за ограничаване разпространението на коронавируса, спасяването на човешки живот и засилване на устойчивостта на вътрешния пазар.

Те имат за цел по-добро разбиране на разпространението на вируса и ефективността на реакцията, увеличаване броя на извършваните тестове, по-активно проследяване на контактите, подобряване на подготовката за кампании за ваксиниране и запазване на достъпа до основни консумативи, като например оборудване за ваксиниране, като същевременно се запази свободното движение на всички стоки на единния пазар и се улесни безопасното пътуване, съобщи пресцентърът на ЕК.

Предложението предшества видео срещата на европейските лидери на 29 октомври, на която ще се обсъди координирането на действията във връзка с COVID-19, за което призова Европейският съвет на 15 октомври.

Въпреки че държавите членки са по-добре подготвени и действат по-координирано в сравнение с първите месеци на пандемията, гражданите, семействата и общностите в цяла Европа продължават да са изправени пред безпрецедентен риск за здравето и благосъстоянието си.

В съобщението на ЕК относно допълнителни мерки се определят следващите стъпки в ключови области за подобряване на реакцията на ЕС на втората вълна от COVID-19:

1. Подобряване на информационния потока, за да се даде възможност за информирано вземане на решения;

2. Въвеждане на по-ефективни и бързи тестове;

3. Пълноценно използване на трансгранични приложения за проследяване на контактите и за предупреждение;

4. Ефективно ваксиниране;

5. Ефективна комуникация с гражданите;

6. Осигуряване на основни доставки;

7. Улесняване на безопасното пътуване;

8. Разширяване на прилагането на зелените ленти за преминаване.

Комисията призовава държавите членки изцяло да прилагат приетата от Съвета препоръка за общ и координиран подход към ограниченията на свободното движение. Гражданите и предприятията имат нужда от яснота и предсказуемост. Всички въведени във връзка с COVID-19 мерки за контрол на вътрешните граници следва да бъдат отменени.

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията работят по протокол за тестване на пътниците, който да се използва от органите по обществено здравеопазване, авиокомпаниите и летищата за осигуряване на безопасно пътуване. Комисията съвместно с държавите членки и агенциите ще работи по общ подход при поставяне под карантина, като през ноември Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ще представи коментарите си в тази връзка.

Формулярите за местопребиваването на пътниците помагат на държавите членки да извършват оценка на риска на пристигащите и позволяват проследяване на контактите.

Следващия месец стартира пилотен проект, който ще позволи на държавите членки да се подготвят за въвеждането и използването на общ цифров формуляр на ЕС за местопребиваването на пътниците при пълно спазване на правилата за защитата на данните.

Уебсайтът Re-open EU предлага навременна и точна информация относно здравните мерки и ограниченията за пътуване във всички държави членки и някои партньорски държави.

Комисията призовава държавите членки да предоставят точна и актуална информация, за да превърнат Re-open EU в основен източник за информация относно здравните мерки и възможностите за пътуване в целия ЕС. В момента се разработва и през следващите седмици ще бъде пуснато в действие мобилно приложение на Re-open EU.

Що се отнася до ограниченията върху неналожителните пътувания от държави извън ЕС към ЕС, ЕК представя насоки относно категориите лица, за които се смята, че са от критично значение, поради което тези ограничения не се прилагат за тях. Това ще помогне на държавите членки да прилагат последователно препоръката на Съвета относно временното ограничение за пътуване. Комисията насърчава държавите членки да улеснят събирането на хора в трайни отношения и предоставя примери на доказателства, които могат да бъдат изисквани за тази цел.

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел отделя 100 милиона евро за по-бързи тестове за коронавирус.

"Бързите тестове в момента излизат на пазара. Това може да изиграе значителна роля, но ние ще предложим подход на ЕС за одобрение", каза тя.

Ден преди видеоконференцията на лидерите на ЕС, Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще настоява за по-добре координирани действия за локализиране и проследяване на случаите в целия блок. /БГНЕС