Екоактивистки лиснаха супа върху „Мона Лиза“ в Лувъра

Две жени лиснаха червено-оранжева супа върху бронираното предпазно стъкло на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в парижкия Лувър, протестирайки за правото на "здравословна и устойчива храна", видя журналист от АФП.


"Кое е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и трайна храна. „Вашата земеделска система е болна. Нашите фермери умират на работа“, редуваха се в изявленията си двете, застанали пред картината.

Протестът е извършен на фона на демонстрациите на френските фермери, настояващи по-добро заплащане, данъци и регулации. Премиерът Габриел Атал в петък обяви няколко мерки, но блокирането на пътищата продължава в различни части на страната.

Действието в неделя е продължение на поредица от подобни прояви на екоактивисти срещу световноизвестни картини с искане за повече действия за постепенно премахване на изкопаемите горива и защита на планетата. Съответно това не бе първото нападение срещу "Мона Лиза". През май 2022 г. 36-годишен мъж хвърли пай с яйчен крем по нея, понеже художниците не се фокусирали достатъчно върху „планетата“, но дебелата стъклена преграда предпази творбата. /БГНЕС, АФП