Електропроводите в Лахайна са причината за бързото разпространение на огнената стихия в Мауи

Местните жители на Лахайна обвиняват свалените електропроводи и неподдържаните храсталаци за опустошителния горски пожар, който причини смъртта на 96 души, тъй като нови видеоклипове показват пламъци в основата на електрическите стълбове мигове преди градът да бъде изпепелен.


Официалните лица все още не са потвърдили точния произход на пожара или защо системата за ранно предупреждение със сирени, която трябваше да даде достатъчно време на местните жители да се евакуират, не проработи.

Досега са потвърдени 96 смъртни случая, но властите са успели да потвърдят самоличността само на две от жертвите, тъй като телата на другите са били силно обгорени.

Една двойка жители на Лахайна вече е завела дело срещу Hawaiian Electric Industries - която обслужва 95 процента от всички над 1,4 милиона жители на Хавай - и нейните компании HECO, MECO и HELCO.

Двойката твърди, че енергийните компании „без никакво оправдание са поддържали електропроводите си под напрежение при прогнози за висока опасност от пожар“, съобщава Fox News.

Нови видеоклипове, заснети в 6.43 сутринта от местния жител Шейн Треу, показват пламъци и свален електропровод.


„Това е точно срещу къщата ми, електропроводът прекъсна“, казва той.

Това идва на фона на задаваните въпроси доколко властите са били подготвени за катастрофата, въпреки че островите често са изложени на природни бедствия, в това число цунами, земетресения и жестоки бури.

Жителите бяха принудени да избягат от огнената стихия пеша, след като изглежда не получиха навременно предупреждение от щатските системи за предупреждение при извънредни ситуации.

Бедствието е най-смъртоносният горски пожар, с който САЩ са се сблъсквали през последните ч00 години, тъй като броят на жертвите надмина Camp Fire през 2018 г. в Калифорния, който на практика заличи малкото градче Парадайс от картата и причини смъртта на 86 души. / БГНЕС