ЕМА: Има възможна връзка на ваксината на Johnson & Johnson с кръвните съсиреци

Кръвните съсиреци трябва да бъдат включени в списъка на Johnson & Johnson за редки странични ефекти от ваксината, заяви регулаторът на ЕС. Той отбеляза също, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

„EMA намира възможна връзка с много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци. На днешното си заседание комитетът по безопасност на EMA (PRAC) стигна до заключението, че към информацията за продукта за ваксината срещу COVID-19 Janssen трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. PRAC също заключи, че тези събития трябва да бъдат изброени като много редки странични ефекти на ваксината“, се казва в изявление на официалния сайт на регулатора.

При достигане на заключението си Комитетът е взел предвид всички налични досега доказателства, включително осем доклада от Съединените щати за сериозни случаи на необичайни кръвни съсиреци, свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити, единият от които с фатален изход. Към 13 април 2021 г. над 7 милиона души са получили ваксината Janssen в САЩ. Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст в рамките на три седмици след ваксинацията, повечето жени.

PRAC отбелязва, че кръвните съсиреци се появяват най-вече на необичайни места, като например във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST) и корема (тромбоза на спланхнична вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

Прегледаните случаи са много подобни на случаите, възникнали след ваксината, разработена от AstraZeneca, с ново име Vaxzevria.

Здравните специалисти и хората, които ще бъдат ваксинирани, трябва да са наясно с възможността за много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити в рамките на три седмици след ваксинацията. Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината COVID-19 Janssen за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефект, подчертава ЕМА. /БГНЕС