Ердоган и емирът на Кувейт обсъдиха кризата в Газа

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и кувейтският емир шейх Мешал ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах обсъдиха отношенията между Турция и Кувейт.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и кувейтският емир шейх Мешал ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах обсъдиха отношенията между Турция и Кувейт.

Те обсъдиха и продължаващите атаки на Израел срещу Газа, по-специално нахлуването в Рафах, по време на срещата им в столицата Анкара.

Посещението на кувейтския владетел, което съвпада с 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, отбелязва първата визита на ниво емир от страната от Персийския залив от 7 години насам.

"Президентът Ердоган заяви, че позицията на Кувейт срещу израелското потисничество и укрепва палестинската кауза", според президентската дирекция за комуникации.

Ердоган отбеляза, че от 7 октомври насам Турция се стреми да настоява за трайно прекратяване на огъня, като повтори призива на Анкара за двудържавно решение и необходимостта от признаване на Палестина въз основа на границите от 1967 г.

Двамата лидери обсъдиха различни въпроси - от отбранителната индустрия до проекта "Път за развитие", както и мерките, необходими за увеличаване на обема на двустранната търговия.

"По време на срещата, на която беше изтъкната необходимостта от съживяване на Механизма за съвместна икономическа комисия между Турция и Кувейт, беше подчертано, че насърчаването на взаимните инвестиции и търговия ще бъде от полза и за двете страни", заявиха от комуникационната служба на турското президнетство.

Ердоган и шейх Мешал обсъдиха и сътрудничеството в областта на дипломацията, здравеопазването, културата, туризма и образованието. /БГНЕС