Ердоган: Турция е готова да участва във формирането на нов световен ред

Турция е готова да вземе активно участие в оформянето на нов, по -силен световен ред, който ще се установи след пандемията от коронавирус, заяви турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Това се посочва във видеопосланието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до участниците в организираната онлайн глобална среща на върха срещу COVID-19, председателствана от президента на САЩ Джо Байдън.

Турският държавен глава благодари на Байдън за организирането на срещата на високо равнище. Той обърна внимание на недостатъците в здравните системи, които пандемията разкри.

„Целта на цялото човечество е, в светлината на уроците от пандемията, да се формира многополюсна глобална система, готова да се справи ефективно с предизвикателствата в здравния сектор. Нова пандемия не е прогноза, а въпрос на време. Ето защо е много важно да се отстранят недостатъците /на настоящата/. Не става въпрос за избор, а за наличието на политическа воля и отговорност “, уверен е турският лидер.

Според него достъпът на всички слоеве от населението до ваксини, диагностика, лечение и хигиена е компонент на основното право на достъп до здравни услуги, както и морално задължение.

Ердоган подчерта, че човечеството преминава през безпрецедентно изпитание в продължение на почти две години и единственият начин да се сложи край на бедствието е чрез солидарност.

Държавният глава на Турция отбеляза, че страната му споделя глобалните цели за ваксиниране на най -малко 70 процента от населението си, подобряване на инструментите за тестване, диагностика, лечение, откриване и превенция във всички страни, както и създаване на по -добра "архитектура" на глобалната здравна система.

Освен това Ердоган обяви готовността на Анкара не само да доставя необходимите медицински консумативи на други страни, но и да даде своя възможен принос за усилията за постигане на целите в рамките на възможностите на Турция.

Турският лидер смята, че разликите в доходите между държавите не трябва да възпрепятстват достъпа до ваксини и правото на хората да имат достъп до здравни услуги и в това отношение е жизненоважно да се постигне максимално международно сътрудничество и солидарност. „Това се изисква от принципите на справедливостта и хуманизма. Въз основа на тази позиция Турция дари медицинско оборудване и лекарства, необходими за борба с епидемията, на 159 държави и 12 международни организации “, каза Ердоган. /БГНЕС