Ердоган: Турция няма да се превръща в европейски склад за бежанци

Турция няма намерение да играе за Европа ролята на „склад за съхранение“ на мигранти. Анкара няма такова задължение, отговорност или ангажимент, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение след края на заседанието на кабинета на страната.

Държавният глава засегна и темата за Афганистан и каза, че при необходимост Турция ще си сътрудничи със сформираното от движение „Талибан“ правителство, тъй като основната цел на Анкара е стабилен и сигурен Афганистан, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган отбеляза, че в Афганистан живеят 5 000 турски граждани, от 500 от които заедно с 83 чуждестранни граждани са били докарани в Турция по собствено желание.

„Ние ще транспортираме в максимално кратки срокове до родината им нашите граждани, които все още чакат на опашка за връщане. Техният брой е по-малко от 300", добави той.

Турският лидер обяви, че в страната ще бъдат въведени нови ограничения в рамките на борбата с разпространението на коронавируса.

Президентът съобщи, че неваксинираните студенти и университетски служители ще трябва регулярно да си правят PCR тестове за COVID-19.

Без отрицателен тест за коронавирус няма да бъде възможно посещението на масови мероприятия, включително концерти, театри и кино.

Задължителен PCR тестсе въвежда за пътниците в самолетите и международните автобуси.

Ердоган призова населението на страната да участва активно в кампанията за ваксинация срещу COVID-19.

Турският президент се спря и на плановете на властите за ликвидирането на последиците от горските пожари, които бушуваха наскоро в южната част на страната. „Заедно с нашия народ успяхме да преодолеем това голямо бедствие“, заяви той.

Държавният глава увери, че изгорелите гори в резултат на пожарите ще бъдат възстановени, а техните територии няма да се използват за други цели, включително земеделие и туризъм. /БГНЕС