Ердоган: Турция подкрепя стабилността в Босна и Херецеговина

Турция, без да проявява никаква дискриминация, предостави цялата възможна подкрепа за установяването на стабилност в Босна и Херцеговина, като същевременно се запази мултикултурната и етническа идентичност на тази страна. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на среща с представители на босненски неправителствени организации в Турция, която се проведе в резиденция Хубер в Истанбул.

„След сключването на Дейтънското мирно споразумение Турция, както и в миналото, беше най-голямата пречка за негативните събития в Босна и Херцеговина“, каза турският лидер.

Той подчерта, че Турция "при никакви обстоятелства няма да позволи на Босна и Херцеговина отново да преживее страданията, които е претърпяла през 90-те години".

„Не искаме Босна и Херцеговина да се превърне в арена на борба за влияние на онези, които имат определени планове, свързани с тези географски ширини. Въз основа на това разбиране Турция сериозно засили дипломатическите си усилия на фона на напрежението в последно време (в Босна и Херцеговина), което предизвика дискусии дори по темата за единството и целостта на страната”, заяви Ердоган.

„Каквото и да правят другите, ние ще продължим да подкрепяме сърби, хървати, албанци и македонци наравно с нашите босненски братя“, добави турският лидер.

Позовавайки се на проектите, които Турция изпълнява в балканската страна и помощта на Анкара за развитието на Босна и Херцеговина, той посочи, че не само босненци, но и сърби и хървати са се възползвали от тези инвестиции.

Ердоган изрази увереност, че инвестициите на Турция в икономиката на Босна и Херцеговина ще растат и че техният обем в момента надхвърля 250 милиона долара./БГНЕС, Анадолска агенция