Ердоган: Турция постигна исторически успех в отбранителната индустрия

Турската отбранителна индустрия отбелязва исторически напредък, заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в провинция Адана в южната част на страната, цитирана от Анадолската агенция.


Турският държавен глава отбеляза, че продуктите на турската отбранителна промишленост се радват на голямо търсене на световния оръжеен пазар. Произведените в Турция безпилотни летателни апарати "защитават небето" на 34 държави, каза той.

"Ще построим още един сегмент на местен самолетоносач. Военноморските ни сили полагат усилия в тази посока", добави турският лидер.

Ердоган добави, че нарастващият авторитет на Турция във външната политика и на международната арена се подкрепя от "силна отбранителна индустрия. С намаляването на зависимостта ни от чуждестранни доставки в отбранителната индустрия, влиянието ни на международната арена нараства, От Азия до Африка десетки милиони стават свидетели на укрепването на Турция", каза той.

Като изтъкна, че зад силната отбранителна индустрия стои нарастващата международна важност и репутация на Турция, Ердоган каза:

"С намаляването на зависимостта ни от чужди държави в отбранителната индустрия, ефективността ни на международната арена се увеличава. Когато дойдохме на власт, бяхме 80% зависими от други страни в отбранителната индустрия".

Според президента на Турция по-голямата част от оръжията и боеприпасите, използвани в борбата срещу тероризма, са били набавяни в чужбина и не е имало пълен контрол върху набавяните оръжия. "Какво направихме в тази ситуация, която по никакъв начин не устройваше Турция? Наред с други области, обърнахме специално внимание на отбранителната индустрия", добави държавният глава.

Ердоган заяви, че в отбранителната индустрия са избрали труден, но най-изгоден за Турция път.

"Започнахме сами да произвеждаме оръжията, използвани от нашите сили за сигурност, включително пистолети и пушки, направихме големи инвестиции в нови развиващи се технологии като безпилотни самолети", каза той.

Ердоган допълни: "Проектите, които започнахме преди много години, сега се превръщат в самолети, танкове, кораби, ракети и снаряди, които са повод за гордост за нас."

Той отбеляза, че Турция пише епопея в областта на отбранителната промишленост. Президентът припомни, че първият в света кораб-носител на безпилотни летателни апарати "Анадолу" е въведен в експлоатация миналата година.

Той добави, че отбранителната индустрия на страната е в процес на изграждане на национална подводница по собствен дизайн.

"Турция вече е сред първите три държави в света в областта на разработката и производството на безпилотни летателни апарати", подчерта президентът Ердоган./БГНЕС