ЕС действа с инвестиционен пакет срещу пандемията

Европейският съюз ще предприеме инвестиционна инициатива в размер на 37 милиарда евро като част от пакет мерки за смекчаване въздействието на епидемията от коронавируса върху икономиките на блока, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Катимерини".

Други стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме, включват предоставяне на гъвкавост на държавите-членки по отношение на бюджетния дефицит и държавната помощ, каза Фон дер Лайен на пресконференция, като тези мерки отразяват опита за предоставяне на пълна гъвкавост на разходите на Италия, европейската страна, засега най-тежко засегната от кризата.

ЕС също ще използва 1 милиард евро пари от своите средства, за да гарантира до 8 милиарда евро заеми за 100 000 фирми, засегнати от вируси, в туризма, търговията на дребно, транспорта и други изпитващи трудности сектори, заяви Фон дер Лайен, потвърждавайки информация на Ройтерс от по-рано тази седмица.

„Убедена съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок“, каза тя. „Но всяка държава-членка трябва да действа с пълната си отговорност и Европейският съюз като цяло трябва да бъде решителен, координиран и обединен.“

Фон дер Лайен не предостави подробности откъде ще дойдат обещаните пари. Във вторник тя обяви инвестиционен план за 25 милиарда евро, основан изключително на съществуващи средства на ЕС, които вече са отпуснати за държавите от ЕС.

Вицепрезидентът на комисията на ЕС Валдис Домбровскис заяви, че предлаганата на държавите възможност за свобода на действие при изразходване на средства не представлява преустановяване на фискалните правила на ЕС, но ще позволи много повече разходи и евентуално прекъсване на бюджетните ангажименти, поети от правителствата на страните от ЕС./БГНЕС