ЕС обмисля реформа на енергийния пазар

Европейският съюз изготвя извънредни планове за интервенция на енергийния си пазар, след като държавите-членки оказват все по-голям натиск за ограничаване на рязкото повишаване на цените на електроенергията.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че Брюксел подготвя интервенция за отделяне на цените на електроенергията от рязкото поскъпване на газа, както и по-дългосрочни реформи, за да се гарантира, че цените на електроенергията ще отчитат по-евтината енергия от възобновяеми източници.

През последните месеци 27-те държави от ЕС не постигнаха съгласие по въпроса дали да се намесят на енергийните пазари, докато намалените доставки на руски газ за Европа повишиха цените на електроенергията.

Но при положение, че цените на газа са почти 12 пъти по-високи от тези в началото на 2021 г., а цените на електроенергията почти ежедневно поставят рекордни стойности, дори и най-скептичните държави отслабват съпротивата си.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви на пресконференция вчера, че има предизвикателства с фиксирания таван на цените на газа, но Берлин и европейските му партньори ще проучат европейски подход към механизмите за ценообразуване на електроенергията.

В текстово съобщение до други европейски министри на енергетиката Хабек е заявил, че Германия е отворена за обсъждане на европейски таван на цените на газа, съобщи за Ройтерс източник, който е запознат със съобщението.

Във вторник германският канцлер Олаф Шолц се срещна с испанския министър-председател Педро Санчес в Мезеберг, Германия. Испания, заедно с Белгия и Гърция, от месеци се стреми да ограничи цените на енергията. Франция също настоява пред Брюксел за отделяне на разходите за газ и електроенергия.

"Структурната реформа на европейския енергиен пазар ще отнеме няколко месеца или дори години. Искам това отделяне на цените на газа и електроенергията да стане много по-бързо", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

Дипломатите от ЕС заявиха, че очакват подробности от Брюксел, преди техните министри на енергетиката да разгледат предложенията на ЕС на извънредна среща на 9 септември. Основните въпроси включват дали интервенциите ще бъдат ограничени в краткосрочен план.

"Досега не сме обсъждали как ще работи това. Дали като кризисен механизъм? Как това ще се впише юридически в Договора за ЕС?", каза един от дипломатите.

В настоящата система цената на едро на електроенергията в ЕС се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене. Газовите централи често определят тази цена, което според някои държави, включително Испания, е несправедливо, тъй като означава, че евтината енергия от възобновяеми източници се продава на същата цена като по-скъпата енергия от изкопаеми горива.

Във вторник Фон дер Лайен се срещна с правителствени ръководители от Дания, Полша, Финландия и балтийските държави близо до Копенхаген, като по този начин имаше възможност да представи предложенията на държавите, които са предпазливи по отношение на пазарните реформи.

Дания, Естония, Финландия и Латвия - заедно с Германия, Австрия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург - публично се противопоставиха на намесата на енергийните пазари през октомври миналата година и заявиха, че най-добрият отговор на краткосрочните скокове на цените би бил да се осигури национална подкрепа за уязвимите потребители и предприятия.

Но след месеци на рязко покачване на цените подобни национални мерки водят до огромни разходи за правителствата. По данни на мозъчния тръст Bruegel през изминалата година страните от ЕС са похарчили 280 млрд. евро, за да предпазят потребителите от шоковия ръст на горивата и енергията.

Испанският министър на енергетиката Тереза Рибера заяви пред радио RAC1, че ще предложи да се проучи дали испанската схема, въведена през юни, за ограничаване на цената на електроенергията от изкопаеми горива, може да бъде приложена и в други страни от ЕС. /АФП