ЕС отпусна 10 млрд. евро за Унгария

В навечерието на срещата на върха на 27-те страни членки, която Виктор Орбан заплаши да провали, Европейската комисия обяви отпускането на около 10 милиарда евро за Унгария.


Зелената светлина, която се очакваше, предизвика силни реакции в Европейския парламент, където членовете на ЕП критикуват Брюксел за слабостта му пред "изнудването" на унгарския премиер.

От своя страна Комисията обясни, че това освобождаване се дължи на реформите, предприети от Будапеща за изпълнение на редица условия, целящи да подобрят независимостта на унгарската съдебна система.

Общо 21 млрд. евро от фондовете на ЕС, предназначени за Унгария, все още са замразени от ЕС като част от различни процедури, свързани с предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава.

Виктор Орбан заплаши да блокира ключови решения за Украйна, които са включени в дневния ред на европейската среща на върха на 14 и 15 декември: започването на преговори за присъединяване към ЕС и одобряването на 50 млрд. евро европейска помощ - под формата на безвъзмездни средства и заеми - за страната.

Унгарският националист, единственият лидер на ЕС, който поддържа близки отношения с Кремъл след руската инвазия в Украйна, призова за "стратегически дебат" между 27-те страни относно бъдещето на отношенията с Киев.

Урсула фон дер Лайен настоя за необходимостта да подкрепят Киев: "Трябва да дадем на Украйна това, от което тя се нуждае, за да бъде силна днес", призова германският лидер пред Европейския парламент.

"Фон дер Лайен плаща най-големия подкуп в историята на ЕС на автократа и приятел на Путин Виктор Орбан. Сигналът е катастрофален: изнудването дава резултат", реагира германският евродепутат Даниел Фройнд (Зелени) на съобщението, че средствата са отпуснати.

Transparency International също изрази "категоричното си несъгласие" с решението, като заяви, че то изпраща сигнал, че "разрушаването на демократичното общество може да остане безнаказано, ако се предприемат само козметични реформи".

Председателите на четири групи в Европейския парламент - Манфред Вебер (ЕНП, вдясно), Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи), Стефан Сежурне (Обнови Европа), Филип Ламбертс и Тери Райнтке (Зелени) - написаха писмо до председателя на Комисията, в което изразиха своето несъгласие с решението, като заявиха, че условията за независимост на съдебната власт "не са изпълнени".

Балаж Гаал от Унгарския хелзинкски комитет (ХХК) за защита на правата на човека заяви, че "реформите, изисквани от Брюксел, досега не са имали съществено въздействие" и че "по отношение на върховенството на закона Унгария остава черна овца в ЕС".

Той изрази съжаление за "катастрофалното време, в момент, когато Унгария се бори за популяризиране на руския наратив във войната срещу Украйна".

Общо около 21,7 млрд. евро от кохезионните фондове, предназначени за Унгария за периода 2021-2027 г., бяха спрени през декември 2022 г. от ЕС в очакване Будапеща да завърши редица реформи.

За да изпълни изискванията на Брюксел в областта на съдебната власт, Унгария предприе мерки, които влязоха в сила през юни и целят по-специално възстановяване на правомощията и независимостта на Националния съдебен съвет, промяна на работата на Върховния съд и ограничаване на възможността на правителството да обжалва пред Конституционния съд съдебни решения.

Последната законодателна корекция, очаквана от Брюксел, отнасяща се до сезирането на унгарските съдилища от Съда на Европейския съюз, беше приета на 12 декември.

Комисията обясни, че останалата част от средствата, предназначени за Унгария, все още са замразени поради опасения относно анти-ЛГБТ законодателството, нарушенията на академичната свобода и правото на убежище, условията за възлагане на обществени поръчки и конфликтите на интереси.

ЕС също така замрази изплащането на средства от плана за възстановяване на Унгария на стойност 10,4 млрд. евро (6,5 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 3,9 млрд. евро под формата на заеми) в очакване на напредък по отношение на върховенството на закона. С изключение на авансовия транш от 920 млн. евро, който беше разрешен наскоро. /БГНЕС

Тагове: