ЕС постигна дълго отлаганата сделка за приемане на бежанци

Държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на правилата на блока за по-справедливо разпределение на приема на търсещите убежище и мигрантите, предава АФП.


Швеция, която е ротационен председател на блока, обяви успеха след напрегнат ден на преговори между министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

Сделката, която се нуждаеше от одобрението на мнозинството от страните, представляващи поне 65% от населението на блока, идва след години на спорове относно политиката за предоставяне на убежище.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон приветства "изключително важната стъпка" за ЕС в областта на миграцията.

"Това не са лесни решения за всички около масата, но са исторически решения", заяви германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер.

Предложението, представено на срещата, призовава за задължителна помощ между страните от ЕС, но с възможност това да става по един от двата начина.

Приоритетът е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия.

В споразумението се казва, че вместо това от държавите, които откажат, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша и Унгария гласуваха против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

Предварителното споразумение открива пътя за преговори с Европейския парламент за законодателство, което може да бъде прието преди европейските избори през юни следващата година.

Председателят на Парламента Роберта Мецола заяви, че депутатите са "готови да започнат преговори незабавно, за да постигнат споразумение". /БГНЕС

Тагове: