ЕС предложи забрана на износа на машинни части за Русия

Европейският съюз предложи да се забрани износът на металорежещи машини и машинни части, които Русия използва за производство на оръжия, насочени срещу Украйна, според документи, цитиран от "Блумбърг".


Предложението се съдържа в 12-ия пакет от санкции на ЕС, който включва и забрана на диаманти и мерки за по-добро прилагане на ценовия таван на руския петрол. Държавите-членки ще обсъдят предложенията тази седмица и те могат да се променят преди да бъдат одобрени.

Русия внася някои от машините - включително заваръчни апарати и блокове за цифрово управление - от Европа и ги използва за производство на боеприпаси. Надпреварата за снабдяване с боеприпаси се превърна в решаваща, докато Украйна се готви за дълга война. Москва успява да поддържа производството на боеприпаси, докато съюзниците на Киев рискуват да не изпълнят ангажиментите си за снабдяване на Украйна с артилерийски снаряди.

Основният акцент в новия пакет от санкции е да се ограничи още повече възможността на Кремъл да заобикаля санкциите на ЕС и да захранва военната си машина, както и да се ограничат източниците на приходи на Москва.

Сред другите артикули, които ЕС предлага да добави в списъка си с ограничени стоки, са химикали, литиеви батерии, термостати и двигатели и сервомотори за безпилотни самолети.

Пакетът включва дългоочакваната забрана за внос на руски диаманти от 1 януари, както и поетапно въвеждане на непряка забрана за внос на руски диаманти, обработени в трети държави, според проекта.

Забраната се координира с Г-7 като част от усилията за разработване на механизъм за проследяване и ще включва също така ограничения върху вноса на руски диаманти, които са били обработени в други трети държави.

Като част от мерките за налагане на таван на цените на руския петрол, който е 60 долара за барел, когато става въпрос за западни корабни или застрахователни услуги, ЕС предлага:

- Да се въведе изискване атестациите да включват детайлизирани разходи като застраховка и превоз, за да се избегнат опитите за фалшифициране на атестациите или за прикриване на действителната цена на руския суров петрол. Прагът от 60 долара се прилага към цената на петрола без транспортните и други разходи и има опасения, че тези разходи понякога са изкуствено завишени, за да попаднат извън лимита.

- Засилване на обмена на информация за идентифициране на плавателни съдове, които извършват измамни практики, като например прехвърляне от кораб на кораб с цел прикриване на произхода или местоназначението на продукта.

- Въвеждане на система за уведомяване, която изисква разрешение за продажба или износ на танкери и кораби втора употреба, като начин да се ограничи възможността на Русия да развива т.нар. сенчест флот от кораби, които използва за транспортиране на нефт извън ограничението. Някои продажби на юридически лица и лица в Русия ще бъдат забранени.

В момента руският петрол се търгува значително над ограничението от 60 долара за барел, което ЕС и другите страни от Г-7 наложиха през декември миналата година. Прагът до голяма степен се заобикаля чрез използването на огромен сенчест флот от танкери, който Москва е натрупала и който означава, че не трябва да използва западни кораби, застраховки или други услуги, които са забранени за товари, чиято цена е над 60 долара.

Едно от притесненията относно прилагането на горната граница е, че част от действителната цена на петрола е била отнесена към завишените разходи за превоз и товарни такси, което е позволило номинално спазване на прага. Нуждата от разбивка на числата би направила това по-трудно.

Предложенията включват ограничения върху вноса на втечнен пропан, чугун и spiegeleisen, медни проводници, алуминиеви проводници, фолио, тръби и тръбопроводи.

Новият кръг от ограничения ще засегне около 5 млрд. евро (5,3 млрд. долара) в износа и вноса с Русия.

Ако предложенията бъдат одобрени, в списъка на субектите, с които търговията е ограничена, ще бъдат добавени и над 30 компании, включително фирми от Казахстан, Узбекистан, Сингапур и няколко руски машиностроителни компании.

ЕС също така предлага:

- Да забрани на руснаците да заемат длъжности в европейски дружества, които предоставят портфейли, сметки и попечителски услуги за криптоактиви.

- Да забрани предоставянето на софтуерни лицензи за управление на предприятия и софтуер за промишлен дизайн и производство.

- Да изисква от фирмите в Европа, притежавани или контролирани от руснаци или руски образувания, да поискат разрешение за прехвърляне на средства от ЕС.

- Въвеждане на изискване износителите да въвеждат в договорите си клаузи, забраняващи реекспорта на определени стоки от Русия. /БГНЕС

Тагове: