ЕС решава за общи покупки на газ и подкрепа за уязвимите газово страни в края на май

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят съвместни покупки на газ и алтернативни варианти за доставка на енергия на среща на върха, която ще се проведе в края на май, съобщи Блумбърг.

По време на двудневното събитие, което започва на 30 май, участниците планират да обсъдят съвместен механизъм за подкрепа на страните от ЕС, които изпитват недостиг на газ, сигурността на енергийните доставки и възможните предизвикателства пред европейския пазар на електроенергия. Решението за срещата на върха през май беше взето, след като през март лидерите се споразумяха да преминат към съвместно закупуване и съхранение на газ, за да намалят прекомерната си зависимост от Русия - понастоящем до 40% от европейските нужди се покриват от руски газ.

Германия, Австрия, Унгария и България са против спирането на руския газ

Кирил Петков: Предлагаме 27-те страни-членки да закупуваме заедно газ

Служител на ЕС предупреждава, че надпреварата за алтернативни източници на доставки може да доведе до нов кръг от увеличения на цените на изкопаемите горива, ако държавите не хармонизират действията си в този процес. Така например в неотдавнашно посещение на италианския министър-председател Марио Драги в Алжир италианската енергийна компания Eni и държавната енергийна компания Sonatrach подписаха споразумение за увеличаване на доставките на газ, породи опасения сред испанските енергийни компании, които също са обвързани със споразумения с Алжир. /БГНЕС