ЕС се стреми да засили връзките с Латинска Америка

Европейският съюз представи план за укрепване на отношенията с Латинска Америка. Блокът се стреми да увеличи влиянието си в условията на руската война в Украйна.


Връзките на ЕС с региона бяха възпрепятствани от неуспеха да се сключи всеобхватно търговско споразумение с групата на Меркосур, съставена от четири държави - Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай - в продължение на две десетилетия преговори.

Имаше и разногласия с ключови регионални сили като Бразилия относно нахлуването на Москва в Украйна и последиците от тази война.

"Това партньорство се приемаше за даденост или се пренебрегваше", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, предаде АФП.

През юли лидерите на ЕС ще проведат първата среща на върха с партньори от Латинска Америка и Карибския басейн от 2015 г. насам.

Стремежът към подобряване на отношенията с региона е стимулиран от Испания, която следващия месец поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС и която има силни връзки с части от Латинска Америка още от колониални времена.

Новата стратегия на изпълнителния орган на ЕС предвижда да се окаже натиск за сключване на търговското споразумение с Меркосур, да се отключи финансиране за инфраструктурни проекти и да се провеждат по-редовни срещи на върха.

ЕС разглежда Латинска Америка като важен потенциален източник на важни суровини, докато Брюксел се стреми да освободи Европа от зависимостта от Китай.

"Войната в Украйна също ни отвори очите за необходимостта да работим с надеждни партньори и да диверсифицираме веригите си за доставки", заяви комисарят по търговията на ЕС Валдис Домбровскис.

Но Европа се бори да се противопостави на разказа на Москва в Латинска Америка, който хвърля вината за разклатените вериги за доставки и дипломатическото напрежение върху западните санкции - а не върху войната на Кремъл.

Бразилският ляв президент Луис Инасио Лула да Силва разгневи Украйна и поддръжниците си, като заяви, че Киев споделя вината за войната и предполага, че Западът подклажда конфликта.

Усилията за сключване на търговско споразумение с групата Меркосур се проточиха 20 години, като латиноамериканските държави се противопоставиха на усилията на ЕС да ги накара да спазват строгите изисквания на блока за околната среда и климата.

Понастоящем ЕС е най-големият чуждестранен инвеститор в Латинска Америка и Карибския басейн.

Търговията между двата региона през миналата година възлиза на почти 300 млрд. евро. /БГНЕС