ЕС започва преговори за членство с Украйна, но не отпусна финансова помощ

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с руската инвазия, но не успяха да се споразумеят за пакет от 50 млрд. евро финансова помощ за Киев поради противопоставянето на Унгария.


На срещата на върха в Брюксел другите лидери заобиколиха възраженията на унгарския министър-председател Виктор Орбан, като го накараха да напусне залата, докато те предприеха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване със страна, която е във война.

Но те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията.

В ранните часове на 15 декември те прекратиха разговорите по финансовия пакет, за който е необходимо единодушие на 27-те лидери на ЕС, и заявиха, че ще опитат отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че тогава ще може да се постигне споразумение.

Длъжностни лица заявиха, че лидерите на 26 от 27-те държави - членки на ЕС, са удовлетворени от компромисното предложение за бюджет, представено от председателя на срещата на върха Шарл Мишел.

"Все още разполагаме с време, Украйна няма да се лиши от пари през следващите няколко седмици", заяви холандският министър-председател Марк Рюте пред репортери при напускането на залата. "Доста съм уверен, че можем да постигнем споразумение в началото на следващата година, мислим за края на януари", каза Рюте.

Орбан твърди, че Украйна не трябва да получава такива големи суми от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока. Други лидери увериха Киев, че ще насочат помощта за Украйна извън бюджета на ЕС, ако Будапеща запази блокадата си.

Новината за финансирането е горчива за Украйна, тъй като идва само няколко часа след като лидерите се договориха да започнат преговори за членство.

Въпреки че членството вероятно ще отнеме много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна с една стъпка към дългосрочната ѝ стратегическа цел да се прикрепи към Запада и да се освободи от орбитата на Москва.


Тази стъпка дойде в критичен момент за Украйна, след като контраофанзивата ѝ срещу руските сили не успя да постигне значителни успехи и след като президентът на САЩ Джо Байдън досега не успява да прокара през Конгреса на САЩ пакет от 60 млрд. долара за Киев.

"Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Поздравявам всеки украинец с този ден ... Историята се създава от тези, които не се уморяват да се борят за свобода".

Германският канцлер Олаф Шолц изигра ключова роля, за да накара Орбан да напусне залата и да разчисти пътя за вземане на решението, заявиха дипломати и официални лица. Шолц заяви, че решението е "силен знак на подкрепа" за Украйна.

Лидерите се споразумяха също така да започнат преговори за присъединяване с друга бивша съветска република, Молдова, и да предоставят на трета - Грузия, статут на кандидат за членство.

"Ясно е, че тези страни принадлежат към европейското семейство", заяви Шолц в социалната медия X.

Лидерите заявиха, че ще започнат преговори за членство и с Босна и Херцеговина, след като тя извърши определени политически реформи. /БГНЕС

Тагове: