Естония предупреди за възможно пълно затваряне на границата с Руската федерация

Естонската полиция предупреди руснаците за възможното затваряне на руско-естонската граница в близко бъдеще. По данни на RTVI на руснаците на граничния пункт Нарва са издадени служебни бележки със съответното предупреждение.


В прессъобщение на естонското полицейско управление се казва, че границата може да бъде затворена поради "миграционен натиск". "През последните седмици Русия умишлено е изпратила на естонската граница група чужденци, които нямат законно право да влязат в Европейския съюз", се казва в съобщението.

Естонските власти предупредиха, че ще бъдат принудени да затворят границата, както беше направено във Финландия, ако "тази дейност продължи". Според RTVI бележка с предупреждението е била раздадена на руснаците, когато са напускали Естония през граничния пункт Нарва. В бележката се отбелязва, че пресичащите границата може да не успеят да се върнат по същия маршрут.

През ноември естонските граничари поставиха противотанкови заграждения на границата с Русия в случай на ограничения за придвижването. Сега те стоят покрай оградата и не блокират преминаването. Вейко Коммусаар, началник на отдела за гранична охрана към естонската полиция, призна, че някои контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия ще бъдат затворени.

В средата на ноември 2023 г. финландските власти започнаха да ограничават работата на контролно-пропускателните пунктове по границата с Русия. До края на годината всички контролно-пропускателни пунктове по границата бяха затворени. Финландското правителство обясни тези мерки с големия брой нелегални мигранти, които влизат в страната от Русия./БГНЕС