ЕЦБ не промени основните лихвени проценти

Европейската централна банка отново остави основните си лихвени проценти непроменени и заяви, че те ще останат "на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо", за да се върне инфлацията към целта.


Третата поредна пауза от октомври насам беше широко очаквана и оставя основния лихвен процент по депозитите на рекордно високото ниво от 4%.

Ръководителите на Европейската централна банка са единодушни, че е твърде рано да се обсъжда намаляване на лихвените проценти, заяви ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

На срещата имаше "консенсус", че е "рано да се обсъжда намаляване на лихвените проценти", каза тя.

Напрежението в Близкия изток и прекъсването на корабоплаването в Червено море могат отново да повишат инфлацията в еврозоната, предупреди в четвъртък президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Възходящите рискове за инфлацията включват засиленото геополитическо напрежение, особено в Близкия изток, което може да повиши цените на енергията и разходите за превоз в краткосрочен план и да възпрепятства световната търговия", заяви тя пред репортери във Франкфурт. /БГНЕС