ЕЦБ запази лихвените проценти на 4%

Европейската централна банка отново замрази разходите по заемите, но предупреди, че инфлацията може да се повиши отново в близко бъдеще, като очевидно се противопостави на надеждите на пазара за ранно намаляване на лихвите през 2024 г.


Втората поредна пауза запази основния лихвен процент по депозитите на ЕЦБ на рекордно високото ниво от 4% след историческата серия от повишения, целящи да укротят бързо растящите цени.

Институцията заяви, че лихвите са на нива, които, ако се "поддържат достатъчно дълго", ще имат "съществен принос" за връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%, предаде АФП.

Инфлацията в еврозоната се забави по-бързо от очакваното през ноември до двугодишно дъно от 2,4%, след като миналата година достигна връх от около 10%.

ЕЦБ обаче предупреди да не се обявява победа твърде рано.

"Въпреки че инфлацията спадна през последните месеци, в близко бъдеще тя вероятно отново ще се повиши временно", се казва в доклада на фона на опасенията за повишаване на заплатите в еврозоната.

Предупреждението на ЕЦБ вероятно ще има за цел да охлади очакванията на инвеститорите за по-бързо намаляване на лихвените проценти през 2024 г.

Спекулациите се засилиха, след като Федералният резерв на САЩ запази лихвените си проценти и посочи, че очаква три намаления на лихвите през следващата година.

ЕЦБ повтори, че следващите ѝ стъпки ще бъдат "зависими от данните", докато представяше последните си икономически прогнози.

Банката заяви, че инфлацията в еврозоната вече се очаква да се забави до 2,7% през 2024 г., а не до прогнозираните по-рано 3,2%.

През 2025 г. тя ще се понижи още повече до 2,1%, преди да падне под 2% през 2026 г.

Очаква се растежът да достигне 0,6% през тази година, което е по-малко от предишната прогноза за 0,7%, заяви банката. За 2024 г. прогнозата е 0,8%, което е по-малко от 1,0%.

Макар че много анализатори първоначално очакваха ЕЦБ да започне да понижава лихвите през юни, неотдавнашният спад на инфлацията накара някои да прогнозират първо намаление още през март или април. /БГНЕС