Европейската комисия търси пари да спаси 5G

Европейският съюз работи за обновяване на своето провалено внедряване на 5G и има на прицел най-големите технологични платформи, което да спомогне с покриването на разходите.

Европейската комисия планира да представи нов закон за инфраструктурата за свързаност през есента, заяви говорител на институцията пред.

Законът е в отговор на опасенията в телекомуникационния сектор и извън него, че въвеждането на 5G телекомуникации в блока се бави и ЕС рискува да пропусне самоналожените си цели за свързване на гражданите на ЕС с мобилен и високоскоростен интернет.

Но идеята да се привлекат големите технологични компании, за да се облекчи тежестта върху телекомуникационните оператори, даде началото на ожесточена лобистка борба, която изправи големите технологични компании срещу големите телекомуникационни компании в Брюксел.

Тя ще включва мерки, които задължават определени услуги на онлайн платформи да допринасят за разходите от 5G, заяви служител при условие на анонимност, като добави, че ще бъдат очертани и нови усилия за намаляване на разходите за разгръщане на широколентов достъп.

Говорител на ЕК отказа да коментира дали предстоящият акт ще включва преки задължения за платформените гиганти да допринасят за разходите за мрежова инфраструктура.

През последните седмици главните служители на изпълнителната власт на ЕС в областта на цифровата политика - заместник-председател на ЕК с ресор дигитализация Маргрете Вестагер и комисарят Тиери Бретон - намекнаха за тези планове. Телекомуникационните оператори не получават "правилната възвръщаемост на инвестициите" от поддръжката на мрежите и е време "да се реорганизира справедливото възнаграждение" заяви в интервю Бретон пред вестник Les Echos.

Новото предложение ще включва преразглеждане на Директивата от 2014 г. за намаляване на разходите за широколентов достъп под заглавието "Закон за свързаност на инфраструктурата", заяви говорителят на Комисията. С него ще се въведат в действие насоките, очертани в инструментариума за свързаност до 2020 г., който ЕС публикува, за да помогне на държавите да ускорят разгръщането на оптични мрежи и 5G. Предложението ще бъде придружено от препоръка относно мрежите с много голям капацитет (VHCN) и преразглеждане на насоките за държавна помощ за широколентов достъп,

В писмо, изпратено до Вестагер и Бретон миналата седмица, петима водещи членове на Европейския парламент от лявоцентристки до десни групи призоваха Комисията да увеличи усилията си за премахване на пречките, които пречат на телекомуникационната индустрия да инвестира в инфраструктура, и да стимулира "разгръщането на високоскоростни електронни съобщителни мрежи" в Европа.

Европейските правителства също подкрепиха намеренията на Комисията, като в съвместна позиция от май написаха, че "всички участници на пазара, които се възползват от цифровата трансформация", трябва да поемат своите социални отговорности и "да допринасят справедливо и пропорционално за разходите за обществени стоки, услуги и инфраструктури“.

Други предупредиха Комисията да не принуждава технологичните фирми да покриват директно разходите на изпитващите затруднения телекомуникационни оператори.

Създателят на браузъри и групата за защита на цифровите права Mozilla изпратиха писмо до Вестагер и Бретон миналата седмица, в което предупредиха, че Комисията потенциално застрашава неутралността на мрежата и принципите на Европа за отворен интернет.

"Обезпокоени сме от неотдавнашните съобщения, които сочат, че Европейската комисия обмисля нови правила, които биха задължили определени доставчици на онлайн услуги да правят целеви финансови вноски за операторите на телекомуникационни мрежи", се казва в писмото, подписано от вицепрезидента на Mozilla по застъпничеството Ашли Бойд. /БГНЕС, Политико