Кулеба: Латвия и Украйна ще засилят производството на дронове

Украйна и Латвия работят за увеличаване на съвместното производство на безпилотни летателни апарати, заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба на 26 април по време на пресконференция с латвийския си колега Байба Бразе в Киев, съобщи „Киев индипендънт“.

Коалицията за безпилотни летателни апарати, ръководена съвместно от Обединеното кралство и Латвия, беше създадена през януари с цел да подсили арсенала на Украйна от безпилотни летателни апарати (БЛА). Към алианса се присъединиха седем държави, освен държавите основателки, включително Германия, Канада, Нидерландия, Литва, Швеция, Естония и Дания.

"Разбира се, благодаря на Латвия за водещата ѝ роля в коалицията за безпилотни летателни апарати. Сега работим заедно, за да увеличим това производство. Нуждаем се от повече дронове. Украинските и латвийските компании наистина могат да направят много", заяви Кулеба.

Съобщава се, че латвийският министър се е срещнал и със служители на една от украинските топлоелектрически централи, за да се запознае с техните нужди.

Напоследък Москва засили ракетните си удари и ударите с дронове по критичната инфраструктура на Украйна, като разруши няколко топлоелектрически централи в страната, включително централата в Трипиля - основен доставчик на електроенергия за Киевска, Житомирска и Черкаска област.

Бразе заяви, че латвийската държавна компания Latvenergo ще предаде на Украйна генератор с мощност 215 MW, за да покрие енергийните ѝ нужди.

Латвия е един от най-верните поддръжници на Украйна от началото на пълномащабната война. Премиерът на страната, Евика Силина, наскоро заяви, че военната помощ на Рига за Киев възлиза на 392 млн. евро, включително предстоящия през април пакет от помощи за отбрана.

На 24 април латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс заяви, че коалицията за закупуване на безпилотни самолети е събрала над 500 млн. евро за закупуване на безпилотни самолети за Киев.

Президентът Володимир Зеленски и латвийският му колега Едгарс Ринкевич наскоро подписаха и 10-годишно двустранно споразумение за сигурност. /БГНЕС