6 000 френски полицаи ще посрещнат олимпийския огън

Около 6 000 полицаи ще бъдат изпратени за пристигането на олимпийския огън във Франция следващия месец, съобщиха властите, като обявиха бонуси за силите за сигурност, за да предотвратят заплахата от стачни действия, предаде АФП.

Полицейското присъствие в южното пристанище Марсилия, когато факелът ще пристигне от Гърция на 8 май, ще бъде по-голямо, отколкото при посещението на папа Франциск в града през септември миналата година.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че елитно тактическо звено, екипи за обезвреждане на бомби, морска полиция и екип за борба с дронове ще бъдат на място, когато ветроходната лодка от XIX век "Белем" влезе в пристанището. Организаторите очакват 150 000 души да наблюдават събитието.

Допълнителните сили ще бъдат в допълнение към местните полицаи и пожарникари.

Факелът беше предаден на френските организатори на Олимпийските игри в Атина в петък, а "Белем" ще отплава в събота. Олимпийските игри в Париж започват на 26 юли.

Дарманин заяви, че повече от 1000 лодки, които ще изминат пътя заедно с "Белем", ще бъдат проверени.

Министърът заяви, че няма "конкретна заплаха" за събитието с факела, но че правоприлагащите органи са подготвени за сценарии, включващи атака на "радикален ислямизъм" заедно с крайно десни и крайно леви екстремисти.

Франция е в повишена степен на тревога за сигурността на Олимпийските игри. 16-годишно момче беше официално обвинено, след като се твърди, че е заявило в социалните медии, че иска да си направи колан с експлозиви и да умре като мъченик на Игрите в Париж, съобщиха от антитерористичната прокуратура.

Разследващите твърдят, че младежът е разглеждал "джихадистка пропаганда" онлайн.

Властите се опасяваха и от действия на полицията, след като профсъюзите заплашиха да прекъснат щафетата с факела в страната, обвинявайки правителството, че блокира обещаните бонуси.

В петък правителството обяви, че от 1 юли за някои полицаи ще започне да се изплаща месечен бонус от 50 евро, който през 2025 г. ще бъде увеличен на 100 евро месечно. /БГНЕС