Евростат: Заради миграцията населението на ЕС ще започне да расте през 2022 г.

През 2022 г. населението на Европейския съюз ще нарасне за първи път от три години насам, подкрепено от миграцията в блока, въпреки че повече хора са починали, отколкото са се родили, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.


Населението на политическия съюз се е увеличило от 446,7 млн. души на 1 януари 2022 г. до 448,4 млн. души година по-късно. Преди това в продължение на две последователни години цифрата намаляваше поради въздействието на пандемията COVID-19.

"Наблюдаваното нарастване на населението може да се отдаде до голяма степен на засилените миграционни движения след COVID-19 и на масовия приток на разселени лица от Украйна, които получиха статут на временна закрила в държавите от ЕС", заяви Евростат.

Много европейски държави се сблъскват с намаляващо или застаряващо население поради комбинация от по-ниска раждаемост и по-висока продължителност на живота - процес, който натежава върху демографския състав на икономиката, тъй като делът на хората в трудоспособна възраст намалява. Според поддръжниците на миграцията тя е от ключово решение на този проблем.

Евростат заяви, че само седем държави са регистрирали спад на населението си през 2022 г., включително Италия, чието население е намаляло с близо 180 000 души.

В останалите двадесет държави от блока населението се е увеличило. Най-голямото увеличение е регистрирано в Германия с ръст от над 1,1 млн. души./БГНЕС