Фаучи: Отказът от ваксиниране води до нови вълни на пандемията

Главният специалист по инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи отбеляза със съжаление, че около 100 милиона американци все още не са ваксинирани срещу коронавирус, а неотдавнашният рязък скок на заболеваемостта в страната е свързан с тази група граждани, предаде РИА Новости.

"Ако погледнете нарастването на броя на инфекциите, ще видите, че средният дневен процент се е увеличил значително през последната седмица. Знаете какво наистина трябва да правим - и ние го повтаряме отново и отново. Истината е, че в момента има 100 милиона души, които имат право да бъдат ваксинирани, но не го правят. Наблюдаваме огнища на инфекции сред неваксинираните", каза Фаучи в интервю за ABC News.

Той отбеляза, че от гледна точка на тежестта на симптомите, тази група от населението на САЩ е „особено уязвима“, тъй като ваксинираните „са защитени предимно от тежкото протичане на заболяването“. В настоящата среда, посочи Фочи, американците, които не са били ваксинирани от COVID-19, причиняват нови огнища на коронавирус, които „в крайна сметка засягат всички“.

Вестник „Вашингтон Поуст”, позовавайки се на експерти, публикува прогноза, според която ежедневното увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в САЩ може да нарасне до 300 000 през август. Само през последната седмица средният дневен процент на заболеваемост в страната се е увеличил с 60%, казват експерти./БГНЕС