ФЕД повиши основния лихвен процент на фона на опасенията за банковия сектор

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент по кредитите, като се опита да намери баланс между ограничаването на високата инфлация и предотвратяването на по-нататъшни сътресения в търговския банков сектор, предаде АФП.

Повишението с четвърт пункт, което съответстваше на очакванията, повиши целевия диапазон до 4,75-5,00% в края на двудневната стратегическа среща.

Макар че Фед изрази ангажимент за понижаване на инфлацията, имаше опасения, че по-високите лихвени проценти могат да задълбочат сътресенията в банковия сектор след бързия фалит на Silicon Valley Bank (SVB).

Фед заяви, че последните събития в банковия сектор "вероятно ще доведат до по-строги условия за кредитиране на домакинствата и бизнеса и ще окажат влияние върху икономическата активност, наемането на персонал и инфлацията".

Определящият политиката Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) добави, че "може да се окаже подходящо известно допълнително затягане на политиката", за да се стигне до позиция, която е достатъчно рестриктивна, за да се понижи инфлацията.

Последното увеличение беше в същия размер като предишното решение на централната банка за лихвените проценти през февруари и представлява деветото ѝ поредно повишение на лихвите.

То идва след две седмици на пазарни сътресения и фалит на три регионални кредитора.

Решението подчертава решимостта на Фед да се справи с инфлацията, която упорито остава над дългосрочната годишна цел на политиците от два процента въпреки усилията за намаляване на ръста на цените.

Акциите на Уолстрийт се понижиха, след изявлението на Фед.

Индустриалният индекс Dow Jones завърши с 1,6% по-ниско на 32 028,90 пункта, докато широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,7% до 3 936,82 пункта.

Високотехнологичният индекс Nasdaq Composite спадна с 1,6% до 11 669,96 пункта.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта на пресконференция, че централната банка е решена да извлече поуки от този епизод на банкови сътресения, като същевременно отбеляза, че финансовите условия също са се затегнали.

"Изявлението беше миролюбиво, но той каза, че е трудно да се съди за рецесия", заяви Питър Кардило от Spartan Capital.

Пауъл също така добави, че Фед трябва да засили надзора и регулирането на банките.

"Всеки път, когато се представят повече регулации, това очевидно е негативно по отношение на акциите", каза Кардило. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ