Фейсбук не се справи с фалшивите новини за Covid

Ръководството на социалната мрежа Фейсбук не е успяло да се справи с критиките, дезинформацията и фалшивите новини за ваксините срещу коронавирус. Тази оценка беше направена от журналисти от The Wall Street Journal, които са получили документи на компанията.

През март тази година ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че компанията стартира информационна програма, предназначена да убеди най-малко 50 милиона души да се ваксинират срещу COVID-19. В анонса на компанията бе обявено, че ще бъдат въведени инструменти по три направления: да се премахнат фалшивите новини за ваксините, да се предоставят точните локации с пунктове за ваксинации, както и да се направи възможност за записване на час при лекар. Както бе отбелязано от The Wall Street Journal, кампанията за насърчаване на ваксинацията трябваше да е "основен приоритет" във Фейсбук.

Според документите, които са били изпратени анонимно до журналисти от вестника, 41% от коментарите на английски език под публикации по темата за ваксините съдържат критика и убеждават хората да се откажат от ваксиниране. Според изчисленията на експерти в социалната мрежа такива коментари са били показвани на потребители средно 775 милиона пъти дневно.

През юли неуспехът на Фейсбук да се справи с дезинформацията и фалшивите новини за ваксинирането предизвика критики от страна на американския президент Джо Байдън, който отбеляза, че социалните мрежи, които позволяват разпространението на невярна информация за коронавирус и ваксини на техните платформи, на практика убиват хората. /БГНЕС