Финландия тества за първи път в света дигитални паспорти на летището в Хелзинки

Финландия тества използването на дигитални паспорти на летището в Хелзинки като част от усилията за ускоряване на процедурите за граничен контрол, съобщиха за АФП представители на проекта.


Схемата за дигитални пътнически удостоверения (DTC) стартира на 28 август за директните полети на Finnair до три британски дестинации - Лондон, Манчестър и Единбург. Тя работи само на летище Хелзинки, но не и на британските дестинации.

Пилотният проект, който според финландската гранична охрана е първият в света, "е първата стъпка към това как би могло да изглежда бъдещето на пътуването", заяви пред АФП инспекторът от граничната охрана Мико Вайсанен.

Пътниците, които искат да участват, трябва първо да изтеглят специално приложение на DTC на своя смартфон. След това те трябва да отидат лично в полицейски участък в Хелзинки, където чрез сканиране на приложения чип се създава дигитална версия на паспорта им. Освен това те се фотографират, за да могат да разпознаят лицето им на летището. След като DTC бъде зареден в паспорта, пътниците трябва да изпратят данните за полета си на финландската гранична охрана до 36 часа - но не по-късно от четири часа - преди полета си.

На летището в Хелзинки е запазен специален пункт при граничния контрол за лицата с DTC. Там пътниците сканират дигиталния си паспорт и се изправят пред камера, където служител на граничния контрол сравнява изображението със снимката, която е направена в полицейския участък и вече е записана в чипа на паспорта.

Тъй като информацията за лицето е изпратена предварително, граничните служители вече са извършили проверка и на пътника се разрешава да премине.

Участниците в проекта трябва да отидат в полицейския участък само веднъж. След това те могат да използват своя DTC толкова често, колкото желаят, при условие че регистрират данните си за пътуване преди всяко пътуване.

"Имаме ежедневни пътници, които пътуват с DTC", каза Вайсанен, като добави, че все още няма подробна статистика за потребителите.

Проектът, който получи финансиране в размер на 2,3 милиона евро от Европейската комисия, ще продължи до февруари 2024 г.

Финландия очаква законодателно предложение от Европейската комисия, преди да интегрира напълно схемата в настоящата си система за граничен контрол. /БГНЕС