Финландският президент е против двойното гражданство за руснаци

Финландският президент Саули Ниинистьо се обяви против издаването на финландски паспорти на граждани на страни, в които двойното гражданство не се признава. Това включва и руснаците.

Ниинистьо отбеляза, че въпросът е бил повдигнат още през 2013 г. "Още тогава предложих да се премине към реципрочност, т.е. да се предоставя гражданство само на хора от държави, които взаимно признават двойното гражданство на финландците, отишли там. Русия не признава двойното гражданство", подчерта действащият финландски президент в ефира на Радио Суоми.

През ноември миналата година един от лидерите в президентската надпревара във Финландия, Пекка Хаависто, излезе с инициатива за отказ от издаване на двойно гражданство на руснаци. Основният му аргумент е непризнаването на статута на второ гражданство. Подобно на САЩ, Русия не забранява да се притежават паспорти на други държави заедно с руския, но властите признават такива хора за граждани само на собствената им държава.

Финландия признава втори паспорт от 2003 г. насам, включително и с Руската федерация, въпреки липсата на съответен договор между страните. Към 2023 г. 36 000 жители на Финландия имат едновременно финландско и руско гражданство./БГНЕС