Фон дер Лайен: Черна гора да се фокусира върху присъединяването към ЕС, необходими са реформи

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес в Подгорица, че Черна гора сега трябва да бъде напълно фокусирана върху процеса на присъединяване към Европейския съюз, включително чрез извършване на необходимите реформи, предаде репортер на БГНЕС.


Тази работа трябва да бъде завършена "заедно", подчерта председателят на ЕК, която е в третата част от своята обиколка в Западните Балкани. По-рано тя проведе срещи с държавните ръководители на Северна Македония и Косово.

Фон дер Лайен каза на съвместната конференция след разговора с президента на Черна гора Яков Милатович, че знае колко ангажирани са гражданите на Черна гора с присъединяването към блока и посочи, че се радва, че ЕК ще им помогне да постигнат тази цел.

Тя повтори, че Черна гора е страната, която е постигнала най-голям напредък по пътя към ЕС от дълго време и посочи, че се радва, че официална Подгорица е решена да запази тази позиция занапред.

"Разширяването е на първо място в дневния ред на Европейската комисия. Знам колко ангажирани са хората в Черна гора да се присъединят към ЕС. Всички преговорни глави са отворени, а три вече са приключени", добави Фон дер Лайен. "Дълго време Черна гора е най-напредналата страна от Западните Балкани в процеса за присъединяване към ЕС."

"Приветствам факта, че сега трябва да сте напълно съсредоточени върху задачата на целта за присъединяване и заедно да изминем пътя, да преминем финалната линия. Очаквам с нетърпение да се срещна с новия министър-председател след тази конференция“, допълни председателят на ЕК.

Реформи и сближаване на икономиките

Фон дер Лайен съобщи, че е говорила с Милатович за необходимостта от „сближаване на нашите икономики“. Тя посочи, че Черна гора има потенциал да бъде основен доставчик на електроенергия в региона. Според нея общият регионален пазар има голям потенциал и ако се реализира, той може да увеличи БВП на региона с 10%. "Трябва да се възползвате от това", заяви Фон дер Лайен.

Тя обаче посочи, че за да се отвори общият пазар са необходими реформи. „Ще трябва да постигнете резултати в тези реформи. Например за Черна гора това е подобрена бизнес среда, цифров преход, модернизация на енергийния сектор. Ако го направим правилно ще можем да удвоим вашите икономики след 10 години. Този потенциал е тук и възможността трябва да се използва", каза председателят на ЕК.

Няма календар на процеса на достъп

На въпрос за позицията на Милатович, че Черна гора може да се присъедини към ЕС дори преди 2030 г. и колко реалистично е това, Фон дер Лайен подчерта, че „няма нужда да чакаме“.

„Черна гора е лидер, има да измине тази последна миля, трябва да бъде побутната малко, има нужда и от решителност, но виждам, че тя присъства твърдо от политическата страна. Подходът се основава на постиженията. Ако срещнете условията, ние няма да бъдем обвързани с дата, няма график за процеса на присъединяване, но важното е прилагането на реформите и напредъка към ЕС по отношение на изпълнението на всички критерии, които държавите трябва да изпълнят. Насърчавам Черна гора да премине през това възможно най-скоро“, коментира Урсула фон дер Лайен.

Запитана дали би сътрудничила с новия председател на парламента Андрия Мандич, Фон дер Лайен отбеляза, че Черна гора е свободна държава, която има право да избира лидерите на своите институции.

„Вярвам в способността на Черна гора да продължи напред по правилния път. Убедена съм, че сте способни да създавате резултати. От гражданите на Черна гора зависи да решат кои ще бъдат техните лидери и по кой път искат да вървят".

Членство в ЕС до 2030 г. е реална цел

Президентът на Черна гора Яков Милатович от своя страна посочи, че пълноправното членство на страната в ЕС преди 2030 г. е "реална възможност".

На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Подгорица Милатович каза, че Черна гора няма спорни въпроси със съседите си, че е член на НАТО и че е напреднала най-далеч в процеса на европейската интеграция в сравенение с всички други страни кандидатки.

„Черна гора напълно хармонизира политиката си с политиката на ЕС и има едно наистина реформаторско политическо мнозинство. Няма друга страна, която се стреми да бъде член на ЕС и да събира всичко това", каза Милатович.

Милатович осъди „лошото“ изявление на Додик

Милатович заяви, че скорошното изявление на президента на Република Сръбска Милорад Додик, че трябва да се създаде съвместна държава на Сърбия, РС и Черна гора, е "лошо изказване".

„Мисля, че Черна гора ясно е завършила своята държавност и следва евроатлантически път. Очакваме с нетърпение Босна и Херцеговина (БиХ) да се присъедини към нас по този път. Това е всичко, което имам да кажа“, добави Милатович.

Европейска интеграция с проруски алианс

БГНЕС припомня, че тази сутрин черногорските депутати гласуваха за ново правителство, подкрепено от проруски алианс, почти пет месеца след общите избори.

Правителството на министър-председателя Милойко Спаич беше гласувано след маратонски дебати през нощта, като беше подкрепено от 46 от 66 присъстващи депутати в 81-членния парламент.

Неговата партия "Европа сега" спечели крехка преднина на парламентарните избори през юни на фона на пренаселено поле от партии, което доведе до продължителни преговори за създаване на нова коалиция.

Новата коалиция включва проруски и просръбски партии, по-специално алианса "За бъдещето на Черна гора", чийто лидер Андрия Мандич беше избран за председател на парламента.

БГНЕС припомня още, че алиансът на Мандич е против признаването на Косово и не подкрепя международните санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

По-късно днес Урсула фон дер Лайен ще пътува до Белград за двустранна среща с президента Александър Вучич и други официални лица. /БГНЕС