Фон дер Лайен: Ще постигнем споразумение с Унгария относно Украйна

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен заяви, че е "уверена", че ще успее да накара Унгария да отхвърли ветото си върху пакета от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро по време на срещата на върха след две седмици, предаде АФП.


През декември министър-председателят на Унгария Виктор Орбан - най-близкият съюзник на Русия в ЕС - отказа да подпише помощта, с която да се подпомогнат държавните разходи на Киев през следващите четири години.

27-те лидери на ЕС се споразумяха да се съберат отново на нова среща в Брюксел на 1 февруари, за да се опитат да сключат споразумение с Будапеща относно помощта и по-широката актуализация на бюджета на блока.

"Убедена съм, че е възможно решение на 27-те", заяви пред Европейския парламент ръководителят на изпълнителния орган на ЕС фон дер Лайен.

Будапеща сигнализира, че може да е склонна на компромис и може да се съгласи с помощта, ако ѝ се даде възможност всяка година да налага вето върху по-нататъшните плащания.

Другите държави от ЕС досега се въздържаха от това искане, а служителите в Брюксел трескаво се опитват да намерят решение.

Представители на ЕС твърдят, че ако не успеят да убедят Унгария, останалите 26 държави-членки ще се опитат да предоставят парични средства директно, извън бюджета на ЕС, но това вероятно ще бъде за по-кратък период от време.

ЕС твърди, че милиардите евро бюджетна подкрепа, които вече е отпуснал, ще помогнат на Украйна за още няколко месеца.

Но Киев спешно се нуждае от зелена светлина за новите средства, тъй като се опитва да поддържа работата на държавните служби и да изплаща заплати, докато руската война продължава почти две години.

Европейската комисия, оглавявана от фон дер Лайен, бе критикувана за това, че миналия месец отблокира 10 млрд. евро от замразените фондове на ЕС за Унгария, като се опита да спечели Орбан.

По време на дебатите депутатите от ЕС призоваха фон дер Лайен да не се поддава на "изнудване" от страна на Орбан и заплашиха с евентуален съдебен процес срещу комисията във връзка с освобождаването на средствата.

Фон дер Лайен защити решението за отпускане на 10 млрд. евро на Унгария с аргумента, че Будапеща е приела нов закон за съдебната реформа - нещо, което е било поискано от Брюксел, за да получи средствата.

"В същото време около 20 милиарда евро остават замразени. Те са спрени по причини, които включват опасения относно правата на ЛГБТ+, академичната свобода и правото на убежище", каза тя.

Тя заяви, че задържаните от Брюксел милиарди "ще останат блокирани, докато Унгария не изпълни всички необходими условия". /БГНЕС