Фондът за възстановяване на ЕС започна да функционира

Одобреният Европейски фонд за възстановяване на европейската икономика (RRF) с обем от 672,5 милиарда евро заеми ще започне да работи от днес, се казва в съобщение на Европейския съвет.

"Съветът получи официални уведомления за одобрение на решението за собствените си ресурси от всички 27 страни членки. Следователно, това решение влиза в сила на 1 юни. „Следващото поколение ЕС“ ще започне своята работа на 1 юни. Европейският съюз вече може да получава необходимото финансиране за възстановяване на европейската икономика и социална сфера", се казва в прессъобщение с позоваване на министър-председателя на Португалия, председателстваща Съвета на ЕС, Антониу Коща.

Документът обяснява, че завършването на процеса на ратификация позволява на ЕС да започне да взема заеми от капиталовите пазари още през юни 2021 г. Така на 1 юни структурата, предназначена да подпомага икономиката на ЕС, ще започне да функционира.

Европейската комисия тържествено обяви инициативата си за създаване на такъв фонд през април 2020 г. Основните му параметри бяха одобрени на срещата на върха на ЕС през юни 2020 г., след което започна процесът на одобрение в институциите в Брюксел. Този фонд е основният елемент на програмата на следващото поколение на ЕС с обем от 750 млрд. Евро. Средствата за този фонд ще бъдат натрупани чрез вътрешни заеми, които се планира да бъдат изплатени до 2052 г. След това тези средства ще бъдат разпределени за държавите от ЕС под формата на заеми и безвъзмездни средства за инвестиции в икономическо възстановяване. Плащанията обаче няма да започнат скоро - първо, всички държави от ЕС трябва да представят национални планове за възстановяване на Европейската комисия и след като ЕК ги одобри, те ще могат да започнат да получават финансиране от този фонд. Едно от условията за разпределяне на пари по тази линия е изискването на Брюксел да насочи поне 30% от всички инвестиции от този фонд към развитието на „зелената икономика“. /ТАСС