Франция с почти 10 000 новозаразени с коронавирус за денонощие

Франция регистрира рекорд от почти 10 000 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа преди ключовата среща за вземане на правителствено решение за засилване на мерките срещу пандемията, съобщи АФП.

Длъжностните лица са все по-загрижени от големия брой инфекции във Франция, въпреки, че броят на загиналите и приетите в реанимация са далеч от високите стойности, регистрирани през март и април.

Министерството на здравеопазването заяви, че за денонощие са регистрирани 9843 нови коронавирусни инфекции - най-големият брой от началото на мащабните тестове, като само вчера са били открити и потвърдени 71 нови клъстера.

През последната седмица са преброени почти 50 000 нови случая при един милион проведени теста. Делът на положителните тестове сега се е увеличил до 5,4%.

Деветнадесет души са загинали през изтеклото денонощие, а общият брой на жертвите във Франция е достигнал 30 813, добавиха от министерството.

Френските министри и здравни експерти ще се срещнат утре, за да решат какви мерки са необходими, като президентът Еманюел Макрон се зарече, че ще дадат ясна представа на обществеността какво може да се очаква през следващите седмици.

"Трябва да бъдем възможно най-прозрачни и ясни", каза Макрон. "Трябва да бъдем взискателни и реалистични, без да се поддаваме на каквато и да е паника", допълни той.

Правителството може да се наложи да стане по-строго в някои области относно налагането на мерки за спиране на заразата, каза той, въпреки че засега това не е официална позиция.

Има опасност от "много бърз, експоненциален ръст на вируса на някои места”, каза правителствен експерт, визирайки Френската Ривиера и Прованс./БГНЕС