Франция затяга ограниченията

Френското правителство ще наложи по-ранен вечерен час в 15 департамента на страната по искане на местните власти поради напрегнатата ситуация с разпространението на коронавируса. Освен това говорителят на правителството Габриел Атал заяви по телевизия TF1, че културните институции няма да могат да отворят на 7 януари, противно на прогнозите.

От 2 януари ще бъде въведена забрана за движение по улицата без основателна причина след 18:00 часа в съответните департаменти.

„Не е възможно да отворим отново културните институции на 7 януари, тъй като вирусът продължава да се разпространява бързо у нас“, каза той в отговор на въпрос.

В същото време той увери, че властите ще продължат да подкрепят културната индустрия и ще се опитат да установят график за постепенно отваряне на институциите възможно най-скоро.

В региони с висок риск от разпространение на вируса властите разрешиха ваксинацията на здравни работници на възраст над 50 години. Това ще засегне предимно източните територии на страната.

Според телевизионния канал над 130 000 души вече са получили ваксината в Германия, докато във Франция са 332 души от 27 декември. Атал отбелязва, че страните изповядват различни подходи и изоставането във Франция се дължи на факта, че властите са се фокусирали върху ваксинирането на жителите на старчески домове, докато в Германия тази процедура е разширена за всички жители по-възрастни от 80 години. /БГНЕС