Франция организира въздушен мост за евакуиране на хора от Афганистан

Франция организира въздушен мост за извозването на няколко хиляди човека от Афганистан, съобщи държавният секретар на външно министерство Клеман Бон в интервю за радио France Info.

„В момента, с цел осигуряване на евакуацията, Франция създава въздушен мост между Кабул и Париж със самолети, които ще извършват полети през Абу Даби“, съобщи той. Бон призна, че не разполага с точна информация относно броя на хората, които ще бъдат евакуирани, но е ясно, че „става въпрос за няколко хиляди души, които се нуждаят от защита“.

Досега с три френски военни самолета са изведени около 400 човека. Това са основно афганистанци, хора, които се нуждаят от спешна защита. В голямата си част те са хора, които са работили в различни френски структури, уточни Бон.

Той припомни, че Франция е започнала още през май евакуирането на афганистанци, за да защити 600 работещи за нея хора. Държавният секретар отбеляза, че страната се отнася с пълна отговорност към приемането на тези хора на своя територия.

„През последните години дадохме положителен отговор на 10 000 молби от афганистанци за предоставяне на убежище. Франция вече от няколко години е на първо място в Европа по брой на предоставено убежище на афганистанци на своя територия“, подчерта той.

Клеман Бон заяви, че тази практика ще продължи и няма никакви ограничения за броя на афганистанските граждани, които могат да бъдат приети в страната. Тази практика ще продължи и след като въздушният мост престане да съществува. /БГНЕС, ТАСС

Париж / Франция