Франция с нови строги ограничения в 16 департамента

Няколко френски региона, включително Ил дьо Франс около Париж, ще бъдат обект на нов четириседмичен локдаун. Ограниченията влизат в сила от полунощ на 19 март.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж.

Училищата ще останат отворени и блокирането ще бъде по-малко строго, отколкото при предишните случаи.

Лицеите преминават на обучение по половин групи. Университетите продължават да работят при настоящите условия. Спортните занимания в рамките на училищния процес ще се провеждат. Извънучебните спортни занимания са разрешени на открито.

Единствено магазините, в които се продават продукти от първа необходимост, остават отворени, както и книжарниците и музикалните магазини.

Излизането извън дома в департаментите със социална изолация е разрешено без ограничение във времето, но в рамките на до 10 км от дома и с атестация.

Пътувания между регионите са забранени, с изключение на случаите, когато има налице императивни причини или по професионални причини.

Префектите по места могат да забранят провеждането на някои събирания на обществени места.

Ще бъдат разрешени и дейности на открито в радиус от 10 километра от домовете на хората, но междурегионалните пътувания няма да бъдат разрешени.

Националният комендантски час ще бъде преместен с един час назад и ще започва в 19:00.

Барове, кафенета, ресторанти, както и културните институции (музеи, кина, театри, изложбени зали) остават затворени.

Местата за поклонение остават отворени според съществуващите към момента мерки.

Работата от разстояние следва да бъде принцип за всички фирми, предприятия и администрации, които могат да я прилагат. Важи правилото за четири дни работа от разстояние и един ден присъствен.

Междувременно френският здравен орган препоръча ваксината на AstraZeneca да се инжектира само на хора на възраст над 55 години поради съобщенията за образуване на кръвни съсиреци, като същевременно дава зелена светлина да възобнови употребата й след краткото спиране. /БГНЕС