Франция: Ядрената енергия не подлежи на преговори

Френската ядрена енергетика е "абсолютна червена линия" и не подлежи на преговори, заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер след френско-германските разногласия относно ролята на ядрената енергетика в Европа, предава АФП.


Разчитащият на ядрената енергия Париж вече подразни Берлин, като настояваше на ядрената енергия да бъде отредена главна роля в плановете за производство на повече зелени технологии в Европа.

"Ядрената енергетика е абсолютна червена линия за Франция и тя няма да се откаже от нито едно от конкурентните предимства, свързани с ядрената енергия", настоя Льо Мер, докато закриваше годишната конференция на Френския съюз на електропроизводителите.

56-те застаряващи реактора на Франция обикновено осигуряват около 70 % от нуждите на страната от електроенергия.

"Френската ядрена енергетика не подлежи на обсъждане и никога няма да подлежи на обсъждане. Ще трябва да живеем с нея и сме убедени, че това е в интерес не само на Франция, но и на европейския континент", добави той.

По-рано, на същата среща, германският държавен секретар по икономическите въпроси и действията в областта на климата Щефан Венцел призна, че Франция и Германия "често имат различни подходи в енергийната политика, особено по отношение на ядрената енергия".

Германия "уважава различния избор на други енергийни източници от изкопаеми горива от страна на други държави-членки като Франция, които по подобен начин могат да допринесат за постигане на неутралност по отношение на климата", добави той.

"Това, което не можем да приемем обаче, е когато ядрената енергия се определя като възобновяема или нисковъглеродният водород се приравнява към екологичния водород".

През април Германия изключи последните си три ядрени реактора, излизайки от атомната енергетика, въпреки че се опитва да се откаже от изкопаемите горива и да се справи с енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Докато много западни държави увеличават инвестициите си в атомна енергия, за да намалят емисиите си, Германия сложи рано край на своята ядрена ера.

"Германия показа, че ще уважава френския енергиен избор, което е добра новина", коментира Льо Мер.

"Винаги сме уважавали германския избор и на мен, като министър на икономиката и финансите, не би ми хрумнало да критикувам енергийния избор на тази или онази страна", добави той. /БГНЕС