Френският булдог ще измести лабрадора в сърцата на американците

Породата френски булдог е на път да сложи край на 30-годишната хегемония на лабрадорите като най-обичана и отглеждана порода домашни кучета в САЩ, съобщи Американският киноложки клуб.

Дребните кучета с плоски физиономии и опулени очи, често наричани "франсета", скочиха от четвърто на второ място в най-популярната класация на клубните класации за кучета през 2020 година.

Симпатичните животинки с подобни на прилепи уши изместиха немските овчари от второто място - позиция, която породата заемаше от 2009 г. - до трето място. „Франсетата” изпревариха в класацията на кучешките домашни любимци дори породата „голдън ретривър”.

Американският киноложки клуб /АКК/ обяви, че е само въпрос на време френските булдози да оглавят състезанието за популярност.

"Игривият, адаптивен френски дребосък става все по-популярен през последното десетилетие и не показва признаци на забавяне", заяви изпълнителният секретар на АКК Джина ди Нардо в прессъобщение.

Популярността на френските булдози, които обикновено са високи само 30 сантиметра и тежат по-малко от 12 кг, отчасти се покачиха заради знаменити собственици, обожаващи породата.

Миналия месец двата френски булдога на Лейди Гага бяха откраднати в Лос Анджелис и преди да бъдат открити тя предложи 500 000 долара за безопасното им връщане./БГНЕС, АФП