Г-20: Среща на финансовите министри за глобалната данъчна реформа

На 9 и 10 юли италианският град Венеция ще бъде домакин на срещата на върха на финансовите министри и на ръководителите на централните банки на страните от Г-20.

Най-големите икономики в света ще планират как да продължат напред с предложението за определяне на минимална ставка на корпоративния данък. Някои държави все още задържат подкрепата си.

В началото на дневния ред е включено прилагането на глобална данъчна реформа, ръководена от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, която предлага минимален корпоративен данък от 15%. Около 130 държави вече подкрепиха плана на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Минималната данъчна ставка би донесла около 150 милиарда долара (127 милиарда евро) допълнителни данъчни приходи в световен мащаб.

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на държавите от Г-20, които включват най-големите икономики в света и представляват над 80% от световния БВП, подкрепиха споразумението между 130 държави за провеждане на международна данъчна реформа. Тя предвижда въвеждането на корпоративен данък в размер на 15%, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на проект на изявление, което ще бъде публикувано след края на срещата.

Според агенцията, окончателният вариантна документа ще бъде публикуван без изменения на 10 юли.

Представителите на Г-20 призовават държавите, които не са се присъединили към инициативата, да променят решението си.

„Каним всички държави, които участват в обсъждането на този въпрос [за провеждане на данъчна реформа], но все още не са се присъединили към международното споразумение, да го подкрепят”, се казва в проекта.

Според Ройтерс, страните са се споразумели през октомври да изчистят разногласията по провеждането на реформата.

Държавите, членуващи в Г-20 се договориха също „колкото е възможно по-скоро” да поемат контрола върху пандемията, без обаче да споменават за конкретни ангажименти, по-конкретно без решение за оказване на финансова подкрепа и доставка на ваксини по международния механизъм COVAX на Световната здравна организация.

Кристин Лагард - президент на ЕЦБ, на срещата на Г-20

Кой има най-голяма полза от данъчната реформа?

Данъчните убежища, които намалиха корпоративните си данъци, за да стимулират мултинационалните компании да създадат централи там, биха загубили най-много. Въпреки това много от тях като Панама и Бермудските острови се подписаха, съобщава "Дойче веле".

До края на 2023 г. страните ще трябва да претворят предложената данъчна реформа в закон. Но министрите може да поставят под въпрос способността на правителството на САЩ да направи това заради горещо разделения конгрес на САЩ, където републиканците вече се борят срещу вътрешните данъчни планове на американския президент Джо Байдън.

Не всички страни са се съгласили на сделката, а страните-членки на ЕС Ирландия, Естония и Унгария засега се въздържат.

Ирландия се сблъска с други държави от ЕС като Франция и Германия, които се оплакват, че онлайн компаниите, базирани там, като Google, Facebook и Amazon, не плащат справедливия си дял в данъка поради ниските ирландски данъчни ставки.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви днес, че не е необходимо всички страни да се присъединяват към сделката.

"Убеден съм, че в крайна сметка ще стигнем до съвместно решение в ЕС," каза той пред обществената телевизия Deutschlandfunk.

Участниците на срещата на върха предстои даобсъдят и въпроси като глобалното възстановяване от пандемията и изменението на климата. /БГНЕС

Венеция/ Италия