Гърция представи ваксинационния си паспорт

Кириакос Мицотакис, заяви, че в Гърция ваксинационните паспорти ще влязат в сила преди 1 юли - крайният срок, определен от Брюксел.

„Това е особено важно за Гърция като туристическа дестинация, но мисля, че е важно за всяка отделна държава, защото това, което искаме да направим, е да възстановим свободното пътуване“, каза той.

„По същество паспортът включва цялата информация, която е необходима на дадена държава членка, за да посрещне туриста, без да налага допълнителни ограничения: доказателство за ваксинация, отрицателен PCR тест, както и антигенен "

Технологията беше представена след успешен опит за оперативна съвместимост на гръцкия паспорт със системи в Германия и Исландия.

Болниците, тестовите центрове и здравните власти, наред с други, ще издават цифрови или хартиени сертификати, предоставящи доказателство за отрицателен резултат от PCR тест, пълна ваксинация или доказателство за антитела. QR кодът на сертификата може да бъде сканиран от граничната полиция.

Системата на ЕС ще се обвърже със системата на други страни, като САЩ и Великобритания, въпреки че британското правителство все още не е предоставило подробности.

Ако правителството на Обединеното кралство не пусне такъв паспорт, ще бъде издадено цифрово или хартиено удостоверение на ЕС в държавата при осигуряване на подходящи документи от дома.

Всеки европейски гражданин, който притежава така наречения „цифров зелен сертификат“, трябва да бъде освободен от ограниченията за свободното придвижване.

Ако държава от ЕС продължава да изисква туристите със сертификат да бъдат поставени под карантина или тест, тя трябва да уведоми Европейската комисия и всички 26 държави членки, за да обоснове своето решение.

Гърция отвори границите си за туристи още преди паспортът да влезе в употреба. Правителството разреши на туристите от Обединеното кралство да посещават страната без да бъдат карантинирани, ако имат доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа след пристигането, или че са получили и двете дози най-малко 14 дни преди пътуването. /БГНЕС, Гардиън