Гърция събира глоби на стойност 1 млрд. евро в бюджета

Правителството на Гърция очаква да събере почти един милиард евро през тази година от глоби, санкции и други такси, които вече са наложени или ще бъдат наложени на предприятия и физически лица, предаде „Катимерини“.

Според държавния бюджет точната сума на глобите, които по оценка на Министерството на финансите ще бъдат събрани през 2023 г., възлиза на 904 млн. евро и, както става ясно, най-голямата част ще дойде от данъчни нарушения.

В бюджета обаче са включени и някои други суми, като например глобите, които ще се събират от незаконни строежи, недостатъчно места за паркиране в сградите, както и глобите от зеления (за развитие и опазване на околната среда) и синия фонд (за опазване на морската среда).

Освен това в бюджета са предвидени постъпления от санкции, наложени от наказателните съдилища, нарушения на трудовото законодателство, контрабанда, глоби на Солунското дружество за обществен транспорт и различни други включени глоби, които нямат пълен анализ.

През 2021 г., според данните от доклада, представен на Парламента, събраните глоби възлизат на 952 млн. евро, докато първоначално потвърдената сума е значително по-висока, а именно 2 млрд. евро. /БГНЕС

Тагове: