Габриел: Трафикът на хора е бич на нашето съвремие

Бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора ще бъде увеличен със 194%. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

В резиденция Бояна се проведе национална конференция „Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения“, на която, освен вицепремиерът, присъстват вътрешният министър Калин Стоянов и много експерти.

Трафикът на хора е бич на нашето съвремие, той е многостранен и негативен феномен. Трафикът на хора е тежко престъпление срещу личността, отрицание на достиженията на демократичните общества. Лишава човек от неговите, права, достойнство и независимост. Това престъпление засяга милиони хора по света без да прави разлика по пол, възраст, произход и националност“, заяви Габриел.

Тя подчерта, че за да се справим с този проблем трябва да премахнем причините за него, сред които на първо място е бедността, лошите условия на живот, безработица, военни конфликти, нестабилност, ниско ниво на образование. „Тези фактори оказват влияние върху трафика на хора. Моето послание е да направим всичко, което е по силите ни, за да изкореним първопричините за това престъпление. Да ограничим бедността, да потушим конфликтите, да насърчим образованието на онези, които в бъдеще биха се превърнали в жертви на трафик на хора“, каза вицепремиерът.

Вицепремиерът Габриел призова и за по-строги наказания за трафика на хора, който е много привлекателен бизнес за организираната престъпност заради по-леките наказания. Тя смята, че суровостта на наказанието трябва да е пропорционална на престъплението.

„Нека не си затваряме очите пред пазарните принципи на търсенето и предлагането. За да можем да се справим с него трябва да ограничим търсенето на услугите. Ако няма търсене на евтина работна ръка, на органи, на сексуални услуги, ще живеем в свят, в който трафикът на хора ще бъде отживелица“, подчерта тя.

Мария Габриел отбеляза, че трафикът не е проблем само на бедните страни от Третия свят, който е внесен в ЕС. „Той е вътрешен проблем на ЕС, чиито жертви са неговите собствени граждани. Измамно може да бъде усещането, че ние сме недосегаеми, защото сме образовани и живеем добре. В днешното време на глобализация рисковете човек да стане жертва са много по-големи“, каза тя и добави, че „няма универсална рецепта за защита, единствено трябва да говорим помежду си, със семействата и децата си, да работим за повече информираност и превенция, да имаме сетива“.

Според нея трябва да сме заедно с жертвите, за да се излекуват от раните, които са им нанесени. „В основата на постигането на по-добри резултати са координацията на национално и международно ниво. Трябва да се създаде коалиция от местни и международни партньори. Трябва да сме заедно – държавата и нейните институции, международните партньори, представителите на НПО“, призова вицепремиерът Габриел.

Тя посочи, че за пръв път е утвърдена програма за 2023 с ясни цели, бюджет и срокове за очаквани резултати. Скоро предстои и приемането на програмата за 2024 г. „След повече от едногодишно прекъсване проведохме заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора, тези заседания ще бъдат редовни. Бюджетът на комисията ще бъде увеличен със 194%. Финансиране бе получено и по линия на Съвета на Европа в размер на 14 900 евро. Националната комисия вече има своя секретар Даниела Савеклиева и постепенно подсилваме нейния екип“, заяви вицепремиерът.

Само със съвместни усилия може да идентифицираме предизвикателствата и да очертаем необходимите мерки за постигане на устойчиви решение в борбата с трафика на хора, заяви на свой ред министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
„През последните десетилетие сме свидетели на задълбочаващи се кризи – икономически, военни, екологични, демографски. Това от своя страна води до увеличаване на трафика на хора“, заяви Стоянов.
Той отбеляза, че начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор.
Според него подобна тенденция се наблюдава и при контрабандата на мигранти – престъпление, което е тясно свързано с трафика на хора. „Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби“, заяви министър Стоянов. /БГНЕС