Галант: Израел ще атакува Ливан независимо от споразумението с "Хамас"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по време на посещение в щаба на Северното командване на Израелските отбранителни сили, че армията възнамерява да засили атаките срещу шиитското движение "Хизбула" в Ливан, независимо от очертаващата се сделка с палестинското движение "Хамас".


"Планираме да увеличим огневата мощ срещу движението "Хизбула", което не може да намери заместници на командирите, които елиминираме. Ако в ивицата Газа бъде постигната временна пауза (във военните действия), отделно ще засилим огъня на север и ще продължим, докато "Хизбула" не бъде напълно изтласкана от границата и израелските граждани (в Северен Израел) не се върнат по домовете си", заяви Галант, цитиран от "Хаарец".

Преговорите за временно примирие между Израел и палестинското движение "Хамас" започнаха на 23 февруари в Париж. На 25 февруари представители на Египет, Катар, САЩ, Израел и "Хамас" се срещнаха в катарската столица Доха. След това преговарящите ще се отправят към Кайро.

На 24 февруари телевизионният канал "Ал Хадат" съобщи, че в Париж страните са обсъдили освобождаването на 40 заложници, държани от бойци на "Хамас" на първия етап, в замяна на между 200 и 300 палестински затворници, държани в израелски затвори. Според медийни източници палестинското движение "Хамас" се е отказало от исканията си за изтегляне на израелските войски от ивицата Газа. Израел се съгласи на евакуация на жителите на анклава от юг на север, както и на премахване на "военните бариери", издигнати между северната и южната част на ивицата Газа./БГНЕС