Галериите Уфици във Флоренция бяха вандализирани с графити

Галериите Уфици във Флоренция бяха вандализирани с изрисувани със спрей графити по външните колони на коридора Вазари, свързващ прочутия музей с градините Боболи, съобщи "Евронюз".

Директорът на културната забележителност поиска тежки наказания за вандалите.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано се намеси, като каза, че предполагаемите вандали са идентифицирани от полицията на карабинерите.

Заподозрените обаче не са оповестени публично.

Карабинерите са открили двама германски туристи, почиващи във Флоренция, за които се подозира, че са надраскали името на германски футболен клуб на колоните, съобщи АНСА.

Разследването продължава и няма задържан заподозрян.

„Действия като тези не трябва да остават ненаказани“, каза министърът в изявление.

„Сега нека правосъдието се задейства“, продължи Санджиулиано.

Той каза, че вандалите „трябва да разберат, че отсега нататък дори малка драскотина ще бъде преследвана “.

Обвинение за „утежнени щети“ съгласно италианското законодателство, в случай на вандализъм може да доведе до три години затвор .

Бяха прегледани видео доказателства, за да се идентифицират отговорните за графитите на коридора Вазари, които се появиха през нощта от страната на река Арно на дългия почти километър коридор.

„Ясно е, че това не е пиянска прищявка, а предумишлен акт“, каза в изявление директорът на Уфици Ейке Шмид.

Шмид призова за строги санкции срещу виновните, като каза, че в САЩ подобни случаи могат да доведат до пет години затвор.

„Стига със символични наказания и измислени смекчаващи вината обстоятелства. Имаме нужда от твърдия юмрук на закона“, каза директорът.

Графитите бяха осъдени от представители на политическата и културната сфера.

Това е последният от поредицата вандалски актове срещу италиански паметници, включително Колизеума в Рим и забележителността на Милано, Галерия Виторио Емануеле II.

Друг важен акт на вандализъм беше извършен по-рано този месец, след като германски туристи бяха обвинени в унищожаването на ценна статуя на италиански фонтан от ΧΙΧ век. Видеозаписи от камерите за наблюдение показаха как събарят фигурата, докато позират за снимки.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела обеща пълно разследване за идентифициране на отговорните за „срамния акт на вандализъм“ в коридора Вазари. / БГНЕС