Георги Апостолов: Пандемията освети проблемите ни

"Имаме много неща за решаване и толкова базови проблеми. От тях трябва да тръгнем, след като пандемията ни направи услугата да ни покаже колко много грешки сме допускали".

Това каза в интервю за БГНЕС журналистът и експерт от Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

„Изразът "след пандемията светът няма да е същият" е изключително неточен. Светът и днес не е същият, какъвто беше вчера. Пандемията подейства като прожектор и освети части от досегашното развитие на света и проблемите, които оставаха леко прикрити в тъмнина. Това стресна много хора. Видяхме неща, които са се развивали пред очите ни, но не сме им обръщали внимание, а всъщност те са сериозни”, смята той.

Според него индикации за промяна в света е имало и много по-рано.

„Да вземем за пример един от най-известните философи на XX век – Франсис Фукуяма, който още 1992 г. написа прословутата си книга „Краят на историята”. След 3 години той се отрече от нея. Пусна втора книга, в която обясняваше как не е бил правилен подходът му да смята, че само либерално-пазарният механизъм е крайното постижение на света. Така той вкара термина „социални добродетели”. Ние видяхме, че начинът, по който светът се е развивал досега, базиран повече на пазарните принципи, на практика доведе до срив на много социални системи – здравеопазване, образование и други. Всичко това създаде страх у хората”, каза Георги Апостолов.

„Имахме и други симптоми, че нещата се променят. През 2016 г. Тръмп с какво дойде на власт? Той казваше, че Америка ще бъде само за американците. Реакцията на този глобализъм, който десетилетия наред вършеше много хубава работа на едни икономически гиганти, всъщност вече започна да вреди. Очевидно се връщаме към национализма”, допълни още той.

Като пример анализаторът даде провелите се няколко месеца преди избухването на пандемията европейски избори. „Те бяха обявени за победа, защото не успяха крайно националистическите партии и движения да направят мнозинство. Изборите обаче бяха загуба, защото точно тези движения много увеличиха местата си в Европейския парламент”, аргументира се Апостолов.

Според него един от важните въпроси, на които трябва да си отговорим днес е: Има ли място идеологията в XXI век? „Категорично не! Миналият XX век беше векът на идеологиите – минаваха, сриваха се. Какви са ни идеологиите сега? Десни партии провеждат леви мерки. Леви партии подкрепят крайно десни позиции. Русия и САЩ уж са в битка, но в същото време са в един голям съюз, който е изключително шарен. В него има крайно фанатични евангелистки организации, християни-фундаменталисти, „патриотични” движения. Те работят с една обща платформа.

Какви идеологии?

Трябва да се върнем към нашата представа за това за какво съществува светът. Дали съществува заради огромните печалби? Дали парите са тези, които трябва да движат? Видяхме въвеждането на пазарният принцип в здравеопазването докъде доведе, навсякъде по света”, коментира още експертът.

Той очерта два сценария за бъдещето на света след пандемията, които определи като добър и лош сценарий. Кой от тях ще се осъществи обаче, не може да се прогнозира отсега. Според него единствено хората са тези, от които зависи какво ще се случи.

„Ще престанем ли да си затваряме очите, че разликата в богатството между най-богатите и най-бедните страни е над 100 пъти?”, попита той.

„Разпределянето на света на отделни сектори, в резултат на глобализацията. Китай – фабриката на света, Близкият изток и Русия – резервоарите за гориво, САЩ – водещи в IT сектора. Това не работи вече. Как ще оправим нещата? Когато хората осъзнаят, че всичко е в техните ръце. Ниските проценти на гласуване на последните европейски и национални избори показват едно единствено нещо – хората нямат доверие на никого, че може да направи реална промяна. Пандемията показа слабите ни места. Ако запазим този темп на развитие и тези релси, ще се срутим много рязко”, категоричен е Георги Апостолов, според когото управляващите елити вече масово са загубили доверието в себе си.

Като друг проблем за обществото той посочи ширещите се най-различни конспиративни теории, част от които добиват все по-голяма популярност. „Това е израз на страха, а той идва тогава, когато човек не може да се ориентира в една обстановка” подчерта Апостолов и допълни: „Всички трябва да осъзнаем, че няма конспирация. По-голяма конспирация от човешката алчност и глупост на този свят няма и няма да има. Малко нека се огледаме, за да видим кое ни е важно и ценно”. /БГНЕС