Георгиев: Осигурихме 1,8 млн. лв. за достъпна среда в столичните училища

ГЕРБ-СДС осигуриха 1,8 млн. лв. от общинския бюджет за изграждането на достъпна среда в столичните училища. Това заяви Георги Георгиев, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

„По предложение на съветниците от ГЕРБ-СДС с решението за приемане на Бюджет 2024 г. осигурихме финансиране за изграждане и монтаж на съоръжения за достъпна среда - рампи, асансьори и стълбищни платформи в 21 училища. Сигналите за необходимост в две училища прераснаха в цялостна мярка за София“, заяви Георгиев.

Предложението е включено в бюджета „след много битки и първоначално отхвърляне на идеята от екипа и групата на кмета в СОС“, отбеляза той. „Накрая в зала се преборихме за 1,8 млн. лв., които ще се отпуснат пряко на училищата. Изпратих вече писмата с добрите вести за гарантирано финансиране до директорите, които имат ангажимента да подготвят необходимите процедури“, заяви Георгиев.

Следните училища ще имат вече достъпна среда:

- 57. СУ "Св. Наум Охридски"

- 133. СУ "А. С. Пушкин"

- 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов"

- 117. СУ "Св. св. Кирил и Методий"

- НПГПТО "М. В. Ломоносов"

- 148. ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич"

- 31. СУЧЕМ "Иван Вазов"

- 39. СУ "Петър Динеков"

- 199. ОУ "Св. Апостол Йоан Богослов"

- 4. ОУ "Проф. Джон Атанасов"

- 170. СУ "Васил Левски"

- 25. ОУ "Д-р Петър Берон"

- 200. ОУ "Отец Паисий"

- СУ "Пенчо Славейков"

- 30. СУ "Братя Миладинови"

- 108. СУ "Никола Беловеждов"

- 33. ОУ "Санкт Петербург"

- 81. СУ "Виктор Юго"

- 97. СУ "Братя Миладинови".

Георгиев заяви, че достъпната градска среда не подлежи на договаряне и тя е минимумът, който общината трябва да осигури и ще го направи. „Благодаря на родителите, които се обърнаха към мен и на директорите на училищата за бързата реакция. Специални благодарности дължим и на началника на РУО София Ваня Кастрева. По този начин ще направим още една важна стъпка към осигуряването на достъпна среда за децата и младежите с различни потребности“, добави той. /БГНЕС